Topolánek pozici ustál, při neúspěchu ve volbách odstoupí

Praha - Mirek Topolánek dál stojí pevně v čele ODS. Delegáti stranického kongresu v Praze ho z funkce neodvolali a ani nežádali, aby si řekl o důvěru. Topolánek své odpůrce porazil na hlavu, klíčová hlasování dopadla výrazně v jeho prospěch. Jeho oponenti neuspěli s žádostí, aby kongres hlasoval o důvěře předsedovi strany. Pro bylo 142 z 523 delegátů. Neprosadili ani možnost odvolání šéfa strany a místopředsedů a novou volbu vedení, když předtím neuspěli ani s návrhem, aby se mohlo na kongresu hlasovat tajně. Topolánek při přednesu zprávy předsedy prohlásil, že pokud strana nevyhraje příští parlamentní volby, sám odejde z funkce lídra. Pokud ODS volby vyhraje, nebude podle něj už nikdo jeho pozici zpochybňovat.

Převaha protopolánkovské části strany vůči jeho kritikům je výrazná. Nicméně pro „test důvěry předsedy“ se vyslovila o něco více než čtvrtina sněmu. Ačkoli se jeho oponenti snažili změnit program, scénář sjezdu se bude odvíjet tak, jak si to přeje Topolánek a jak navrhlo širší vedení. Kritika zřejmě bude ale dál zaznívat v kuloárech a asi i na večerním jednání sjezdu, které má být uzavřeno pro novináře. 

Mirek Topolánek

„Buď uspějeme a pak mou pozici nikdo ani nezpochybní v dané chvíli, nebo nezvítězíme a budeme v opozici a pak odejdu sám bez nějakého donucování.“

Reportáž Daniela Takáče (zdroj: ČT24)

Hned po Topolánkově úvodní řeči vystoupil v plénu zástupce ODS v Praze 9 s názorem, že do voleb by měl vést stranu lídr s důvěrou, kterou Topolánek ztratil mimo jiné proto, že se vzdal poslaneckého mandátu. „Kapitán, který opustí loď a nechá tam posádku, už nikdy nemůže být ani plavčíkem,“ řekl. S kritikou Topolánka a návrhy na to, aby bylo možné rozhodovat o změně vedení strany, vystoupili také zástupci z Ústeckého, Plzeňského a Jihočeského kraje.

Pokud zamíříme do opozice, nemusí mě nikdo nutit k odchodu

V dlouhé zprávě předsedy, kterou Topolánek v úvodu kongresu přednesl, obhajoval kromě jiného i vedením strany navržené změny stanov. Ty by měly mimo jiné zamezit přijímání „černých duší“ v některých regionech. Jsou podle něj důležité ne proto, že by měl osobní spory s některými straníky či „regionálními kmotry“, ale protože beze změn „čeká ODS katastrofa“.

Hosté na Kongresu:

Karel Schwarzenberg:

„Odděleně pochodovat, ale společně se bít. To je vzhledem k situaci naší země opravdu na pořadu dne.“

Cyril Svoboda:

„My vnímáme velmi vážně, že je tu poptávka po změně. Je tak silná, že samotný fakt, že někdo zakládá stranu ze starých lidí, je vnímána jako cesta správným směrem.“

Ondřej Liška:

„V politice jsem potkal málo lidí, kteří dokáží držet slovo, a mám tu čest, že jsem potkal Mirka Topolánka, který to dokázal vždy.“

Předseda ODS přitom upozornil na to, že nové stanovy začnou platit až po parlamentních volbách plánovaných na jaro příštího roku. „(V nich) buď vyhrajeme a pak mou pozici nikdo a nic nezpochybní v danou chvíli. Nebo nezvítězíme a budeme v opozici a pak odejdu sám a bez nějakého donucování,“ prohlásil Topolánek.

Klaus: ODS má být hráz extremismu 

Prezident Václav Klaus si přeje, aby pravice a potažmo ODS přišla s nabídkou témat pro voliče, kteří by jinak mohli slyšet na extremistické výzvy. Napsal to v dopise delegátům 20. kongresu ODS, který dnes začal v pražských Vysočanech. Klaus před rokem opustil ODS, vzdal se funkce čestného předsedy strany, kterou zakládal. Na letošní kongres nepřišel, právě je totiž na státní návštěvě Peru.

Na kongresu ODS vystoupili jako hosté Karel Schwarzenberg (TOP 09), Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a Ondřej Liška (SZ). Byť každý s akcentem na odlišná témata, všichni ocenili práci koaliční vlády premiéra Topolánka.