Básníka a vědce poslal soud za zpronevěru na čtyři roky do vězení

Ostrava - Na čtyři roky dnes ostravský krajský soud poslal do vězení vědce, mikrobiologa a básníka Dittmara Chmelaře. Podle obžaloby zpronevěřil několik desítek tisíc laboratorních souprav pro diagnostiku bakteriálních onemocnění za téměř pět milionů korun. V případě jde už o druhý rozsudek, původní Chmelaře zprostil obžaloby. Chmelař se dnešního hlavního líčení neúčastnil a požádal o jednání v nepřítomnosti. Od začátku procesu ale vinu odmítal a tvrdil, že za vším je nepořádek v evidencích Zdravotnického ústavu v Ostravě, kde pracoval.

„Po opětovném a důsledném vyhodnocení důkazů soud dospěl k názoru, že byla naplněna skutková podstata trestného činu,“ vysvětlil soudce změnu právního názoru. Před několika měsíci totiž vědce a umělce soud zprostil obžaloby. Senát krajského soudu nedospěl k názoru, že by se skutek uváděný v obžalobě stal. Státní zástupkyně se ale odvolala a Vrchní soud v Olomouci nařídil nové projednání případu.

V letech 2000 až 2005 do ostravského Zdravotnického ústavu přišly desetitisíce laboratorních přípravků používajících se například na zkoumání lidské stolice. Vědec se hájil tím, že jde o velmi specifické zboží, které se dá uplatnit v šesti institucích v Česku. „Není to zboží, které lze jen tak někomu prodat,“ řekl novinářům. Připustil, že přípravky pro státní ústav objednával. Všechny ale podle něj byly spotřebovány v laboratořích. „Byl tam nepořádek v evidenci a oni hledali viníka. Zřejmě jsem tam byl persona non grata,“ tvrdil Chmelař.

S tím ale státní zástupkyně nesouhlasila. „S materiálem naložil nezjištěným způsobem,“ uvedla v obžalobě. Verzi obžaloby potvrdili i další svědci. I podle nich nebylo možné, aby ústav spotřeboval takové množství souprav. Chmelař ale před soudem odmítl vypovídat a jeho obhájkyně obžalobu označila za scestnou a tvrdila, že povinností Chmelaře nebylo hlídat sklad.

Chmelař je autorem povídek a poezie

V okamžiku, kdy se případem začala zabývat policie, dostal Chmelař, který se specializuje na vyšetřovací metody v lékařské mikrobiologii, detekce biologických zbraní hromadného ničení, v ústavu výpověď. Po propuštění začal mimo jiné přednášet na Ostravské univerzitě. Znám je také jako úspěšný literát, který píše sci-fi povídky, vydal také několik sbírek poezie, například Absurdita mechanismu, Abrahámovo šero nebo Přísně tajné písně.