Výrobci kritizují úřad, že brzdí příliv levnějších léků do Česka

Praha - Výrobci levnějších variant léků kritizují Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) za to, že brzdí jejich příliv do Česka. Podle výkonného ředitele České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Emila Zörnera to dopadá na pacienty, protože za stejné peníze by se mohlo léčit více nemocných. Mluvčí ústavu Veronika Petláková kritiku odmítla. Zavedení léků se podle ní oddaluje kvůli odvolání zdravotních pojišťoven proti navržené úhradě.

SÚKL stanoví, kolik zdravotní pojišťovny zaplatí za lék, na rozhodnutí o konkrétním léku pak má půl roku. Průměrné zpoždění ale podle Zörnera činí čtyři až šest měsíců: „I toto na první pohled malé zpoždění znamená pro české zdravotnictví, že se zbytečně prohospodaří za dražší léky stamiliony až miliardy korun, za něž by se dalo kvalitně léčit několikanásobně více lidí.“ SÚKL podle Petlákové lhůty dodržuje, rozhodnutí se ale oddalují kvůli odvolání zdravotních pojišťoven proti navržené úhradě.

Zörner uvedl jako příklad léčbu rakoviny prsu. Pokud by SÚKL schválil levnější variantu léku, mohly se podle něj za stejné peníze léčit od letošního ledna nejmodernějším přípravkem dvě pacientky místo jedné. Lék se k nim ale dostal až po osmi měsících správního řízení o úhradě: „Podle údajů jedné z členských firem by úspory pro pojišťovnu jen na úhradě tohoto léku dosáhly sedmi milionů korun. Další členská firma, která čekala ještě o měsíc déle, spočítala ztráty systému na devět až 15 milionů.“ Pokud by se zavedením generik snížily náklady na celou skupinu léků, úspory by podle něj dosáhly až 100 milionů korun.

Podle Petlákové ale bylo správní řízení k úhradě těchto léků zahájeno v roce 2008 u 24 kódů, což bylo celkem 12 přípravků. Ve většině bylo rozhodnutí vydáno týž rok. V několika případech ale bylo podáno letos v lednu odvolání, které společně s vyjádřením SÚKL dostalo ministerstvo zdravotnictví jako odvolací orgán. „Rozhodnutí SÚKL o výši a podmínkách úhrady léčivého přípravku Letrozol Teva 2,5 miligramu bylo vydáno v rámci zákonné lhůty. Nenabylo právní moci z důvodu odvolání ze strany zdravotních pojišťoven,“ zdůraznila mluvčí.

Tablety
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org