Proti islámu se v Senátu hřímat nebude. Wilders má zákaz vstupu

Praha - Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders, který se proslavil jako ostrý kritik islamismu a imigrace, v českém Senátu na konci listopadu svůj proti-muslimský projev nepřednese. Wilderse do sídla Senátu pozvala mediální komise včele se senátorem za ODS Jiřím Oberfalzerem, po vlně kritiky z vedení ODS však své rozhodnutí na žádost předsedy Senátu Přemysla Sobotky stáhla. Podle hlavního inciátora Oberfalzera se ještě bude jednat o tom, zda se Wilders nepředstaví jinde.

Oberfalzer pozvání předsedy protiimigrantské Strany pro svobodu (PVV) do Prahy zdůvodňoval tím, že Wildersovi bylo znemožněno v únoru vystoupit v britském parlamentu. Tamní ministerstvo vnitra mu totiž znemožnilo vstup do země. V Praze chtěl mluvit o svobodě slova, jeho přednáška měla název „Svoboda slova a islamizace Evropy“.

„Pan Wilders je velmi vyhraněný politik a říká věci možná kontroverzní, ale v jádru pravdivé. Wildersova rétorika se nemusí každému líbit, ale je v zájmu demokratické diskuse jeho slova slyšet,“ dodal senátor Oberfalzer. Podle něj bude ještě předmětem dalších jednání to, zda se Wildersova přednáška a promítání protiislamistického filmu Fitna (Rozvrat) uskuteční koncem listopadu alespoň na jiném místě v ČR. „Pan ministr vnitra by měl následovat svojí britskou kolegyni, ministryni vnitra, a pana poslance prostě do České republiky nepustit,“ navrhnul senátor Jaromír Štětina.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Wilders: Mohameda bych ze země vyhnal jako extremistu

Právě několikaminutový snímek Fitna přinesl nizozemskému politikovi světovou publicitu. Islám v něm prezentuje jako extremistické náboženství, kdy např. záběry z teroristických útoků 11. září 2001 doprovázejí citace z Koránu. „Islám je násilnické náboženství. Pokud by tady dnes Mohamed žil, dovedu si představit, že bych ho vyhnal ze země ocejchovaného jako extremistu,“ řekl Wilders, jenž Korán přirovnává k Hitlerově knize Mein Kampf.

Proti pozvání nizozemského kritika politiky multikulturalismu se postavili předsedové zahraničních výborů obou komor parlamentu za ČSSD. Označili to za pobuřující a velmi neuvážené. „Je nepatřičné, aby na půdě Senátu vystoupil někdo, kdo nerespektuje lidská práva,“ varovala místopředsedkyně Senátu Alena Gajůšková (ČSSD).

  • Jiří Oberfalzer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/843/84240.jpg
  • Ukázka z filmu Fitna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/146/14567.jpg
  • Geert Wilders autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/909/90826.jpg