U Jablunkova se propadla další část tunelu, Subterra tento vývoj očekávala

Mosty u Jablunkova - V Mostech u Jablunkova, kde se v neděli propadla část tunelu, došlo k dalšímu sesuvu půdy. Mluvčí Subterry, firmy, která stavbu provádí, uvedl, že společnost tento vývoj očekávala. Železniční doprava na trati mezi Českem a Slovenskem byla dnes na hodinu zastavena, důvodem byla ale žádost Obvodního báňského úřadu v Ostravě, ne další zřícení tunelu. Jeho pracovníci už během dne zastavili veškeré stavební práce a provádí pravidelné technologické měření, které se opakuje každých 12 hodin a dnes bylo i důvodem přerušení dopravy.

„Propadl se další úsek tunelu v úseku 12 až 15 metrů,“ řekl mluvčí Subterry. „Rodinné domy postavené v okolí ale nejsou ohroženy,“ dodal. Na místě v důsledku nedělního propadu zeje kráter o velikosti 7 000 metrů čtverečních. Firma Subterra musí nyní najít způsob, jak stavbu dokončit.

„Příkaz je závazný. Podle něj jsme zastavili veškeré práce podle projektu. Nyní musíme zpracovat změnu technologického postupu. Tedy laicky řečeno, je potřeba najít způsob, jak tunel dodělat,“ vysvětlil mluvčí Subterry.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Strop tunelu se zřítil v neděli 15. listopadu. Zavalený úsek je dlouhý asi 70 metrů. Kráter vzniklý na povrchu je asi 150 na 50 metrů velký. Stavba tunelu dlouhého 600 metrů začala předloni v říjnu a dokončena by podle původních plánů měla být v listopadu 2011. Ještě není jasné, jestli se zřícení stropu a zavalení tunelu projeví na termínu dokončení stavby.

Policie dále pokračuje ve vyšetřování této mimořádné události. Firma se ale zatím nechce k případnému pochybení vyjadřovat, je prý moc brzy. Ivan Žurovec, mluvčí frýdecko-místecké policie dodal, že kriminalisté již vyslechli čtyři pracovníky Subterry, kteří na místě byli jako poslední. Vyšetřování pravděpodobně potrvá ještě měsíce. Pokud policie viníka najde, může být obviněn z obecného ohrožení.