Kladení věnců na Národní - oslavy i pískání

Praha - Od rána přicházeli čelní představitelé české politické scény i veřejnost položit kytice a zapálit svíčku před pomník listopadových událostí v Praze na Národní třídě. Prezidenta Václava Klause vítalo nespokojené pískání i oslavné skandování jeho jména. Spolu s ním se pomníku poklonil i pražský primátor Pavel Bém a předseda vlády Jan Fischer. Kytici později položil i jeden ze strůjců událostí před dvaceti lety, bývalý prezident Václav Havel. Na Národní se shromáždily desítky lidí a u pamětní desky hoří stovky svíček.

K žádnému fyzickému incidentu mezi desítkami Klausových odpůrců a příznivců nedošlo, jejich slovní střety ale musel řešit policejní antikonfliktní tým. Městští strážníci museli uvolňovat Klausovi cestu. Lidé měli v rukou různé transparenty, například „KGB - Klausova Garance Byznysu“, vlajky Evropské unie nebo transparenty s nápisy „Klaus není náš prezident - studenti 89“. Jiní zase skandovali „Ať žije Klaus“.

Prezident prý čekal mnohem ostřejší situaci. „Neřekl bych, že to bylo ostré,“ řekl. Byl překvapený, že drtivá většina lidí byla na jeho straně, jak poznamenal. „To, co se teď tady odehrává, je přirozená věc demokracie,“ uvedl Klaus. Je podle něho velké vítězství, že lidé mohou křičet na prezidenta, premiéra nebo primátora a nikdo nezasahuje obušky. „Pro mě rok 1989 byl rokem, ke kterému směřoval veškerý náš život a já myslím, že se to zdařilo,“ řekl ČT Klaus.

I na Klausova předchůdce Václava Havla lidé křičeli. „To jste nám to vybojoval, pane Havel, tu svobodu, když jsou dnes lidé zavíraní za svoje názory,“ volal jeden z přihlížejících.

Zapálit svíčku přišli už i oba předsedové nejsilnějších stran, Mirek Topolánek (ODS) a Jiří Paroubek (ČSSD). „Naprostá většina lidí je spokojena, k jaké změně před dvaceti lety ve společnosti došlo,“ prohlásil Paroubek. „Ne všechno se povedlo, snad se to povede v dalších letech,“ dodal. „Naše země je ještě nezralá, demokracie ještě není zdaleka tak ukotvena, jak bychom si přáli. Svoboda je květinka, kterou je nutno zalévat, po těch letech možná znovu stojíme na křižovatce,“ řekl zase Topolánek.

Oslavy na Staroměstském náměstí: Fronta na banány i Tuzex

Pražský magistrát uspořádal na Staroměstském náměstí lidovou veselici ve stylu socialistické zábavy. Dobovou atmosféru připomínaly například stánky státního podniku Ovoce Zelenina, kde se stávaly fronty často i na základní potraviny, nejen na předvánoční banány a mandarinky. 

Stánek si dnes otevřel i Tuzex, prodejna luxusního zboží dováženého z kapitalistické ciziny. Šťastlivci, kteří dnes tuzexové poukázky zvané bony získali, si za ně mohli nakoupit vzácnosti komunistické éry někdejšího Československa, jako byly panenky Barbie, čokoládová vajíčka Kinder, žvýkačky ve tvaru kuliček nebo céčka - písmenka z umělé hmoty, která děti spojovaly do dlouhých řetězů.

  • Bývalý prezident Václav Havel klade kytici k památníku na Národní třídě autor: Volfík René, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1242/124198.jpg
  • Recesistickou formou si výročí 17. listopadu připomínali lidé na Staroměstském náměstí. autor: René Volfík, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1243/124213.jpg