KSČM se přihlásila k Únoru 1948

Praha - Čeští komunisté se přihlásili k převratu v únoru 1948. Stranický výkonný výbor označil únorový puč před šedesáti lety za zásadní politický zvrat, který vedl ke vzniku první historické formy socialismu. Podle vyjádření komunistů nešlo o mocenský puč, ale "ústavně provedenou revoluci, které se zúčastnily široké vrstvy občanů".

„KSČM se hlásí k revolučnímu základu Února 1948 a vysoce oceňuje práci a obětavost generací budovatelů první formy socialismu, které se na prosazení této cesty a následném rozvíjení jejích pozitivních stránek podílely,“ uvedlo současné stranické vedení.

Vedení strany připustilo, že první forma socialismu měla i určité nedostatky, které ji „ochudily a poškodily“. „Byla to ukradená revoluce, podobně jako v roce 1989,“ uvedl místopředseda komunistů Jiří Dolejš s odvoláním na komunistického europoslance Miroslava Ransdorfa.

První historickou formu socialismu prý chtějí komunisté objektivně analyzovat. Analýza může podle nich vést i k uskutečnění „nové, demokratické a humánní podobě socialismu“.

Čistě politologicky lze únorové události v Československu před 60 lety označit za politický převrat. Komunistická strana se jeho prostřednictvím dostala k moci cestou, která byla formálně v souladu s ústavou, ačkoliv komunisté usilovali ještě před převratem o úplné mocenské ovládnutí státu.