V Mostech u Jablunkova začíná vyšetřování kolapsu tunelu

Mosty u Jablunkova – Po sesuvu půdy do rozestavěného železničního tunelu v Mostech u Jablunkova přijel na místo projektant, který během dvou týdnů rozhodne, jak budou stavbaři situaci řešit. Nad tunelem vznikl po sesuvu kráter široký asi 150 metrů, část obce po nehodě zůstala bez elektřiny a pitné vody. Dodávky proudu a vody již byly obnoveny. Policisté také hledají viníka zřícení rozestavěného tunelu.

Projektant na místě vybere nejvhodnější z možných scénářů. V úvahu připadá například to, že stavbaři odtěží propadlou zeminu, která ucpala sedmdesátimetrový úsek tunelu. Podle geodetů totiž další sesuv již nehrozí. Místo dnes zkoumají také experti Báňského úřadu, kteří rozhodnou, jakým způsobem se bude zával odstraňovat.

Jsou tam také policisté, kteří postupně vyslýchají jednotlivé dělníky a zjišťují, zda nedošlo k obecnému ohrožení. „Dál vyšetřujeme a hledáme viníky. Ráno jsme společně s pracovníkem Báňského úřadu Ostrava provedli hydrologický průzkum. Nyní jsou na řadě výslechy čtyř zaměstnanců, kteří v době závalu v tunelu pracovali,“ uvedl mluvčí policie Ivan Žurovec.

Strop raženého tunelu se zřítil v neděli ráno kolem sedmé hodiny. V té době poblíž místa pracovali čtyři zaměstnanci stavební firmy Subterra. „Podle hornického slovníku se jednalo o náhlý zával. Naši pracovníci ale měli dost času, aby místo opustili. Dokonce se jim podařilo z místa dostat pryč i dva stroje. Třetí zůstal na místě,“ uvedl mluvčí společnosti Subterra Vladislav Beneš. Dodal, že firma zatím neví, jak bude dál postupovat.

Zával ovlivnil i život některých obyvatel Mostů u Jablunkova. Propadly se dva sloupy vysokého napětí a zemina poškodila vodovod. „Už jsme dodávku proudu obnovili. Postiženým odběratelům jsme instalovali náhradní mobilní zdroje,“ uvedla mluvčí ČEZ pro severní Moravu Alice Lutišanová. Dodala, že technici nyní na místě pracují na výstavbě provizorního vedení. „Propadem stožárů nám vznikla škoda okolo milionu korun,“ doplnila mluvčí.

Komplikace byly i s dodávkou vody. „V současné době už všichni vodu mají. Ale musí se zahájit oprava na vodovodním řádu, protože ten je teď provizorní,“ uvedl starosta Mostů u Jablunkova Milan Procházka. Podle jeho slov obci nikdo nepomohl a řadu věcí museli zajistit místní hasiči.

Stavba nového tunelu je součástí optimalizace trati z Bohumína na česko-slovenskou hranici u Čadce. Jde o součást III. železničního koridoru, který vede z německo-českých hranic u Chebu přes Plzeň, Prahu, Olomouc a Ostravu na hranice se Slovenskem. Tunel měl být podle původních plánů dokončen v listopadu 2011. Zda se zřícení stropu a zavalení tunelu nějak projeví na termínu dokončení stavby, ještě není jasné.

Stavba železničního tunelu
Zdroj: ČT24