Americká diplomatka v Česku jedná o plánech protiraketové obrany

Praha - Náměstkyně americké ministryně zahraničí Ellen Tauscherová dnes v Praze jedná o plánech americké administrativy na nový systém protiraketové obrany. Po jednání na ministerstvu zahraničí uvedla, že by Česko mělo hrát „významnou roli“ v novém systému americké protiraketové obrany. Jak konkrétně by se Praha mohla do systému zapojit, ale neodpověděla. Konkrétní obrysy by mohly být jasnější zřejmě až po plánovaných několikaměsíčních expertních jednáních, možná kolem půlky příštího roku. Tauscherová se při své návštěvě Česka setkala i s představiteli českého parlamentu a s předsedy obou nejsilnějších politických stran Jiřím Paroubkem (ČSSD) a Mirkem Topolánkem (ODS).

Náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar s Tauscherovou podle svých slov hovořil o způsobu, jak protiraketový štít začlenit do struktur Severoatlantické aliance. Do USA ale zatím neodjel český odborník, který by v americké Agentuře pro protiraketovou obranu (MDA) hledal možnosti konkrétního českého zapojení do štítu. Působení českého odborníka v MDA dojednal počátkem listopadu v Praze náměstek amerického ministra obrany Alexander Vershbow. Podle náměstkyně se plánují výměnné návštěvy technických konzultačních týmů obou zemí, které by měly ukázat, jak by česká role mohla vypadat. Začít by měly v prosinci nebo lednu a trvat zhruba šest měsíců.

ČSSD chce vyvolat debatu o českém zapojení do nového štítu USA

Vershbow přivezl konkrétní návrhy, jak by se ČR mohla do vznikajícího projektu zapojit. Ty nyní posuzuje česká vláda. Mělo by jít o technickou spolupráci s možným umístěním „určitého zařízení“ na českém území. Podle Vershbowa se ale jedná o něco jiného, než USA dohodly s Polskem. To prakticky souhlasilo s budoucím rozmístěním raketového systému na svém území.

Až budou jasné konkrétní podrobnosti navrhovaného systému českého zapojení do projektu protiraketového štítu USA, budou chtít sociální demokraté vyvolat odbornou i veřejnou debatu. „Poté, co budeme znát detaily toho systému, což v tuhle chvíli skutečně neznáme, tak budeme chtít odbornou debatu mezi odborníky na brannou politiku, zahraniční politiku,“ řekl po setkání s Tauscherovou Paroubek.

Tauscherová: Rusko v současnosti nepředstavuje bezpečnostní hrozbu

Nový protiraketový systém by měl chránit Evropu a USA mimo jiné například před útokem z Íránu. Štít je v první fázi svého sestavování zaměřen proti íránským střelám středního a krátkého doletu, jichž má Teherán údajně stovky. Podle Paroubka potenciální hrozba těchto raket existuje. Naopak hrozba střel dlouhého doletu, proti kterým měl sloužit původní štít s plánovaným radarem v Brdech, podle něj není aktuální. Tauscherová dnes uvedla, že tyto střely bude mít Írán v horizontu deseti a více let, nikoli v roce 2015 až 2017, jak uváděla Bushova administrativa. 

Návštěva Tauscherové má Česko utvrdit o pokračující podpoře Spojených států, kterou na konci října do Česka přijel propagovat Obamův viceprezident Joe Biden. Ten rovněž oznámil zájem USA vybudovat protiraketovou obranu jako součást schopností Severoatlantické aliance. Český premiér Fischer Bidena ujistil, že Praha by proti takovému projektu nic nenamítala.

Test íránské rakety Tondar
Zdroj: ČT24
Vydáno pod