Havlovi zazpíval kamarád Reed nebo Flemingová

Praha - Završením dnešní konference Svoboda a její nepřátelé, kterou pořádal bývalý prezident Václav Havel k oslavám 20. výročí sametové revoluce, byl slavnostní koncert Už je to tady. Na koncertu vystoupili třeba Suzanne Vega, Joan Baez, Renée Flemingová nebo Lou Reed. Koncert se konal od osmé hodiny večerní v Pražské křižovatce. Zpěváky doprovázela Pražská komorní filharmonie řízená Jiřím Bělohlávkem.

Klaus ocenil Havlovu roli při listopadu 89, sklidil aplaus

Osobní pozdrav koncertu věnoval i prezident republiky Václav Klaus. Ocenil ústřední roli Havla v událostech roku 1989, které vyústily v pád totality v Československu. Havlovi, se kterým v posledních dvaceti letech vedl řadu politických a ideových střetů, za jeho tehdejší činy poděkoval. „Pro mne je jedna věc jistá. Události, které se staly před dvaceti lety, jsou spjaté s jednou osobou, a to je můj předchůdce v prezidentském úřadě Václav Havel,“ řekl Klaus a vysloužil si za to nadšený aplaus. Je podle něj jasné, že se dále povedou spory o to, zda to byly více vnitřní či vnější faktory, systémové problémy nebo role jednotlivců, co způsobilo pád komunismu, nic to ale prý nemění na tom, že revoluce je spojena s osobou Havla.

Klaus pochválil také charakter Havlovy oslavy revoluce. Je podle něj dobře, že v Česku volíme „méně okázalé akce“, které se týkají bezprostředně těch, kteří „u toho tehdy byli“. Takový způsob je mu prý milejší než „grandiózní akce“, jako byly oslavy pádu zdi v Berlíně. Klaus zároveň zdůraznil, že systémová změna v roce 1989 dosáhla svého cíle a dnes žijeme ve svobodné společnosti. „Teď už je převážně na každém z nás, jak se uplatníme a tuto šanci využijeme,“ řekl.

Během koncertu prostřednictvím natočených zdravic vyjádřili Havlovi úctu také americký prezident Barack Obama, bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov, německá kancléřka Angela Merkelová nebo duchovní vůdce dalajlama. „Svým odhodláním a odvahou jste inspirovali celý svět a napomohli šíření svobody,“ vzkázal Obama. „Rád bych, aby vše šlo dále cestou sametovou, ne krvavou,“ doplnil Gorbačov.

Havel o pozvaných zpěvácích:

„Jsou to umělci, kteří jsou známí svou svobodomyslností, kteří byli vždycky na straně svobody.“

Renée Flemingová je jednou z nejuznávanějších sopranistek současnosti, má k ČR hluboký vztah, její prarodiče přišli do Ameriky z Prahy. Označuje se za obdivovatelku Václava Havla, se kterým se poprvé setkala díky Billu Clintonovi v Bílém domě během Havlovy návštěvy v USA. Českému exprezidentovi, o kterém mluví jako o „jednom z největších vizionářů a myslitelů současnosti“, věnovala písně na svých poměrně četných koncertech v ČR, naposledy letos v červenci v Českém Krumlově.

Lou Reed o Václavu Havlovi

„Srovnatelných postav na světě moc není. Prezident Václav Havel je hrdinská a inspirativní osobnost. Mám tu výsadu, že se s ním znám.“

Na koncertu vystoupil také další Havlův obdivovatel - Lou Reed, jeden z otců amerického undergroundu a zakladatel slavných The Velvet Underground. Desky „Velvetů“ i Reedovy sólové nahrávky byly dobře známé i v Československu, kam ale Reed osobně zavítal až po pádu komunismu. Začátkem roku 1990 přijel udělat rozhovor pro časopis Rolling Stone s tehdejším prezidentem Havlem, díky němu zde také neplánovaně zahrál, a vzniklo tak další přátelství.

Schůzky s Havlem si Lou Reed nenechal ujít ani při svých dalších návštěvách ČR, setkání se často protáhla do časných ranních hodin. V lednu 2005 si s bývalým prezidentem povídal i během scénického rozhovoru na pódiu Švandova divadla. Havel se s Reedem setkal i během svých pobytů v Americe, v září 1998 mu zahrál i na státní večeři v Bílém domě.