Mistr v kouření dýmky dokázal bafat skoro dvě a půl hodiny

Křtiny - Vítězem třináctého Mistrovství města Brna v pomalém kouření dýmky se dnes stal člen místního pipe klubu Vítězslav Dudák. Porazil všech 70 soupeřů, když udržel ve své dýmce oheň dvě hodiny 22 minut a 55 vteřin. Netradičního klání se zúčastnily i ženy.

Brněnské mistrovství není žádnou lokální soutěží milovníků tabáku. Sjíždějí se na něj dýmkaři ze Slovenska, Polska a Rakouska. Letošní ročník akce se uskutečnil ve Křtinách u Brna.

Při klání museli soutěžící používat dýmku typu billiard, kterou naplnili třemi gramy tabáku. Podle pravidel měli k naplnění dýmky nejvýše pět minut a k jejímu zapálení pouze dvě sirky. Vyhrál samozřejmě ten, komu dýmka vyhasla jako poslednímu.

Reportáž Ivy Gambové (zdroj: ČT24)

Zatímco české rekordy v kouření dýmky se u mužů pohybují těsně nad dvěma hodinami, světovou jedničkou v této oblasti je od roku 1997 Dán Jasper Pedersen s časem přes tři hodiny. Letošní vítěz akce již na brněnském mistrovství několikrát obsadil první místo a v minulosti se dokonce Dánovi přiblížil.

Pipe Club Brno patří mezi 11 společností Pipe Clubu ČR a má kolem 20 členů. Organizace pořádá soutěže v kouření dýmek i doutníků a také tematické klubové výstavy a zájezdy.