Česko pošle na zahraniční pomoc méně peněz, může za to krize

Praha – Česko dá kvůli hospodářské krizi méně peněz na zahraniční rozvojovou spolupráci. Příští rok klesnou výdaje o 16 procent. Zástupci nevládních organizací zabývajících se pomocí chudým zemím upozornili na to, že současná hospodářská krize ohrožuje úspěchy, kterých Česko v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce dosáhlo. Doufají proto, že je pokles státních prostředků poskytovaných do zahraničí pouze dočasný. Neziskové organizace pomohly za posledních dvacet let v 60 zemích světa.

Loni Česko vydalo na zahraniční pomoc přes 4,2 miliardy korun, což tvoří 0,12 procenta hrubého národního produktu (HNP). Plán na letošní rok počítal s výdaji 4,5 miliardy, tedy asi 0,13 procenta HNP. Podle průzkumu agentury SC&C z listopadu loňského roku by téměř polovina Čechů souhlasila s navýšením této částky.

Česko tak v roce 2010 nedosáhne výše, kterou stanovila pro nové členské země EU – ty by totiž na zahraniční pomoc měly vydávat 0,17 % HNP. Požadované výše prostředků poskytovaných na zahraniční rozvojovou spolupráci ČR nedosáhne ani do konce roku 2012. „Pro snížení negativních dopadů krize na rozvojové země je nyní potřeba, aby rozvinuté státy, mezi nimi i Česko, dostály svým mezinárodním závazkům,“ řekl ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek.

Naštěstí neztrácejí chuť přispívat na humanitární projekty občané, a to i v době krize. „Drobný dárce je pro nás klíčový, protože k našemu překvapení se ukazuje, že i v dobách krize je drobný dárce ten nejstabilnější dárce,“ pochvaluje si ředitel Charity ČR Pavel Gruber.

Česká zahraniční pomoc byla dříve roztříštěna mezi desítku ministerstev. Od ledna loňského roku zahraniční rozvojovou spolupráci realizuje Česká rozvojová agentura zřízená ministerstvem zahraničních věcí. „To je obrovský pokrok, systémově se ČR přiřadila mezi nejvyspělejší pomoc,“ myslí si Pánek.