Havlova konference hledala nástrahy demokracie

Praha – Konference s názvem Svoboda a její nepřátelé, kterou uspořádal Václav Havel k oslavám 20. výročí sametové revoluce, se po celý den zabývala problematikou společenské svobody a pojmenováním nebezpečí, které svobodnému postoji v současnosti hrozí. Před stovkami studentů a dalších zájemců ve velké aule Filozofické fakulty Univerzity Karlovy hovořili kromě samotného Havla také francouzský filozof André Glucksmann, jeho český kolega Jan Sokol, novinář Jan Urban, místopředseda Senátu Petr Pithart, britský spisovatel Timothy Garton Ash, historik a politolog Jacques Rupnik, bývalý polský disident Adam Michnik, sociolog Martin Bútora a britský dramatik českého původu Tom Stoppard. Vrcholem mezinárodní konference byla přes hodinu trvající diskuze účastníků s bývalou ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou.

Havel ve svém příspěvku varoval před totalitními režimy, které prý v sofistikovanější podobě ve světě stále existují. „Vůbec neskončila éra diktatur a totalitních systémů. Možná skončila v klasické podobě, jak ji známe z 20. století, ale rodí se nové, daleko sofistikovanější způsoby ovládání společnosti a vyžaduje to bdělost, opatrnost, obezřetnost, studium, nadhled,“ řekl Havel.

Exprezident také zavzpomínal na použití svého známého hesla „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. „Já jsem na jedné velké demonstraci na Václavském náměstí cítil, že ke konci nějakého mého projevu či vystoupení by mělo být něco vzletného,“ dodal s úsměvem. Havlův projev publikum na filozofické fakultě několikrát ocenilo potleskem a smíchem.

  • Jan Sokol, filozof:

„Přátelé svobody mohou být jen ti, kteří přejí těm druhým a snaží se ji udělat přijatelnou respektováním dobrých pravidel a institucí, aby se jí lidé nebáli. Nepřátelé svobody jsou ti, kteří šíří strach před nepřáteli a pak se velkoryse nabídnou, že nás před nimi ochrání.“

  • André Glucksmann, filozof:

"Sametová revoluce, to byla cesta ke svobodě a zároveň úzkosti. Jakmile se občan osvobodí, stává se schopným toho nejlepšího i nejhoršího. Musíme však říci, že tato revoluce byla cosi skvělého - bez zbraní, bez fanatických ideologií dosáhnout svobody. Je to zázrak, na kterém musela pracovat spousta lidí. Tato revoluce nebojovala jen za svobodu, ale také za pravdu. Tato revoluce usilovala o to, uniknout té nejkolosálnější lži 20. století."

  • Petr Pithart, místopředseda Senátu:

"Svobodu lidé rádi odevzdávají do rukou komukoliv, kdo jim nabídne přehlednější, přátelštější, srozumitelnější svět. Co s tím? Proti dobrovolné rezignaci milionů lidí na svobodu, která je jinak na dosah, musíme budovat věrohodné instituce a posilovat občanskou společnost. Právo musí být stabilnější, přehlednější, mělo by rezignovat na stále detailnější regulace a místo toho by mělo umět vyslovit základní principy dobra a jasně definovat zlo."

  • Madeleine Albrightová, exministryně zahraničí USA

„Myslím, že takové výborné Čechy, kteří se tady v listopadu 1989 činili, Havla a další disidenty, si zdejší lidé opravdu zasloužili, protože vždy se tady uvažovalo demokraticky. A že viděli, že takto se již nedá žít. Pro mě to bylo magické. Vždycky jsem na to vzpomínala. Chtěla bych se od vás trochu naučit, co se tady za těch 20 let dělo.“

Madeleine Albrightová vyzdvihla roli Václava Havla, který je prý v Americe stále brán jako hrdina, současnému prezidentovi však příliš nerozumí. Vadila jí především Klausova kritika Lisabonské smlouvy. Prodloužení české ratifikace reformního dokumentu bylo podle Albrightové stejnou chybou jako předčasný pád vlády během českého předsednictví EU. „To byla opravdu příležitost pro Čechy, ukázat velké věci. Já si myslím, že čekat tak dlouho s Lisabonskou smlouvou… Plno lidí na světě věří, že globální oteplování existuje. Je to trochu divné, když prezident tomu nevěří… Myslím, že česká politika momentálně nebyla dobrá, lidé se často ptají, co se tady děje,“ řekla bývalá ministryně zahraničí USA.

Akce byla připravena spolu s neziskovými institucemi, Nadací Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, Nadací Forum 2000 a Knihovnou Václava Havla. Další část programu bude představovat debatu se studenty ve spolupráci se studentskou iniciativou Inventura demokracie. „Tuto část má pod patronátem především Knihovna Václava Havla a Forum 2000,“ podotkl zástupce pořadatele Petr Hrubeš.

Večerní koncert byl unikátní podívanou

Na slavnostním koncertu Už je to tady vystoupili třeba Suzanne Vega, Joan Baez, Renée Fleming nebo Lou Reed. Koncert probíhal od osmé hodiny večerní v Pražské křižovatce. Zpěváky doprovodila Pražská komorní filharmonie řízená Jiřím Bělohlávkem. Krátce se představili zástupci tehdejších i dnešních studentů. Osobní pozdrav přidal i prezident republiky Václav Klaus. Ze záznamů pak bylo možné slyšet slova amerického prezidenta Baracka Obamy, bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova nebo zpěváka Micka Jaggera.

  • Jan Sokol autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1238/123795.jpg
  • Jan Sokol, Václav Havel a Petr Pithart autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1238/123796.jpg
  • Adam Michnik a Martin C. Putna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1238/123793.jpg
  • Václav Havel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1238/123757.jpg
  • Beseda s Madeleine Albrightovou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1238/123783.jpg
  • Jiří Bělohlávek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/770/76921.jpg