Policie vrátí Karlu Srbovi 15 milionů korun

Praha - Pražský vrchní soud rozhodl, že Karel Srba dostane zpět 15 milionů korun. Potvrdil tak rozhodnutí soudu nižší instance. Peníze bývalému generálnímu sekretáři ministerstva zahraničí zabavila policie v souvislosti s podezřením z korupce na ministerstvu. 5,6 milionu korun soud vrátí také spoluobviněnému Karla Srby Jiřímu Sitárovi.

Vyšetřovatelé hotovost našli v Srbově autě před několika lety při jeho zatčení. Podle policejního podezření pocházela z trestné činnosti. Srba údajně předražoval zakázky na rekonstrukci českých ambasád v zahraničí. Obvinění byl ale zproštěn.

Na základě stížnosti ministerstva zahraničí vrchní soud případ znovu prošetřil, a rozhodl ve prospěch státu. Finanční obnos podle verdiktu mohl mít souvislost i s jinou Srbovou trestnou činností. Ústavní soud ale loni květnu jeho usnesení zrušil.

Srba si nyní odpykává dvanáctiletý trest za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové, která ve svých kritických článcích mimo jiné upozorňovala i na podezřelá výběrová řízení na rekonstrukci ambasád.  

Srba je v současnosti stíhán také v souvislosti s finančním podvodem při rekonstrukci Štiřína, příspěvkové organizace ministerstva zahraničí. Stát měl údajně připravit o třináct milionů korun. Pražský městský soud jej zprostil žaloby, státní zástupce se ale odvolal.