Pacient s prasečí chřipkou zemřel na leukémii

Praha - V pražské vinohradské nemocnici zemřel pacient, který měl prasečí chřipku. Podlehl ale zákeřné leukémii. Jeho stav byl v posledních dnech kritický. Další pacient je nadále ve vážném stavu. Do domácího ošetření bylo propuštěno i 11 zdravotníků. Nemocnice proto přistoupila k testům u personálu. Vážný je také stav pacienta s prasečí chřipkou, který leží v nemocnici ve Valašském Meziřící. Nemocnice proto zakázala návštěvy. Kvůli prasečí chřipce muselo být také uzavřeno gymnázium v Chebu. Stejný problém má i gymnázium v Olomouci a střední škola v Šumperku. Tam zatím ředitelé vyhlásili volno na pátek a pondělí. Česko zatím hlásí pouze jednu oběť prasečí chřipky – na konci října zemřela v karlovarské nemocnici mladá žena.

Část kožní kliniky ve Vinohradské nemocnici uzavřena

Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady byla uzavřena lůžková část dermatovenerologického oddělení, kde se provádějí testy personálu na prasečí chřipku. Tři nakažení pacienti z kožního spolu s jedenácti zdravotníky byli propuštěni do domácího ošetření. V nemocnici nyní zůstávají tři pacienti s prasečí chřipkou, jeden je ve vážném stavu na kardiologii, dva na hematologii. Nemocné nelze převézt na infekční kliniku ve Fakultní nemocnici Bulovka, kam se soustřeďují pražští pacienti s touto nemocí. Prodělávají totiž život zachraňující léčbu. Na hematologii jsou do odvolání zakázané návštěvy a k léčbě jsou přijímáni jen nemocní, jejichž život by bez léčení jejich zhoubné krevní choroby byl v ohrožení. Na kardiologii žádná omezení zatím nejsou.

Hlavní hygienik ČR Michael Vít:

„Tempo nákazy přibližně kopíruje sezónní výskyt akutních respiračních nákaz, ale už vidíme jasně se zvyšující výskyt nové pandemické chřipky na území České republiky.“

Podle Víta zatím není překročena hodnota 2 000 případů na sto tisíc obyvatel, tedy hranice pro pandemii. „Já si nemyslím, že bude celostátně překročen, ale v některých krajích se tomu můžeme blížit,“ řekl ČT. Přístup, který zvolili v Chebu, tedy zavření tamního gymnázia, byl podle Víta optimální.

Studenti chebského gymnázia do školy nemusí

Představitelé Karlovarského kraje se rozhodli uzavřít gymnázium v Chebu. Tři studenti tu totiž onemocněli prasečí chřipkou a dalších zhruba 270 má různá virová onemocnění. Chřipkový virus zjistili lékaři při náhodné kontrole. Krajská hygienička ČT řekla, že prasečí chřipku má zřejmě více studentů, na rozbory se ale posílají vzorky jen těch, kteří mají sníženou imunitu. Škola, kterou navštěvuje celkem 730 studentů, byla uzavřena především z preventivních důvodů, studenti mají celý příští týden prázdniny. V domácí karanténě je asi stovka lidí, kteří byli s inkriminovanými studenty v kontaktu.

Ve Valašském Meziříčí je pacient ve vážném stavu

V nemocnici ve Valašském Meziříčí začal kvůli pacientovi s virem prasečí chřipky platit zákaz návštěv. Preventivní opatření platí do odvolání. Nemocnice přijala muže středního věku v úterý, testy u něj potvrdily přítomnost viru H1N1. Pacient leží na ARO.

Zavřeny i dvě školy v Olomouci a Šumperku

Virus prasečí chřipky se včera objevil také u studenta Slovanského gymnázia v Olomouci. Průběh onemocnění je u něj zatím mírný, proto je v domácím léčení. Ředitel školy přesto vyhlásil na pátek a pondělí volno. V některých třídách totiž chybí až 20 žáků kvůli běžné chřipce. Na gymnáziu je celkem kolem tisícovky žáků a 120 zaměstnanců. Prasečí chřipkou také zřejmě onemocněla učitelka ze Střední odborné školy železniční, stavební a památkové péče v Šumperku. I tady vyhlásil ředitel v pátek a pondělí volno. Vzhledem k tomu, že je v úterý státní svátek a tedy volný den, mělo by být toto opatření dostatečné. Ani jeden z nových případů v Olomouckém kraji dosud nepotvrdila Národní referenční laboratoř v Praze. Vzorky se odeslaly, výsledky by měly být zítra.  

Celkový počet infikovaných pacientů od počátku nákazy se blíží pěti stům. Tento týden přibylo téměř sto nových případů, jedná se o dosud největší nárůst. V nejbližší době se bude situace v Česku dále zhoršovat. Většina nakažených ale měla lehký průběh onemocnění, na které stačilo domácí léčení. Těžší průběh se vyskytl většinou u lidí, kteří trpí jiným vážným onemocněním.