Dvojice Čechů byla odsouzena na Kubě k osmi měsícům vězení

Havana - Kubánský soud ve středu odsoudil k osmi měsícům vězení a vyhoštění dvojici Čechů, kteří byli v březnu zadrženi na letišti v Havaně. Jeden z mužů dále musí zaplatit pokutu. Český konzul v Havaně Petr Brandel prý sdělil, že obviněni byli za kladení odporu a rušení veřejného pořádku. Oba si trest fakticky již téměř odpykali, protože ve vazbě jsou od března. Ohledně vyhoštění soud prohlásil, že jde o suverénní právo Kuby.

Muži ve věku 25 a 32 let byli na Kubě na dvoutýdenní dovolené a k odletu se dostavili na havanské letiště v podroušeném stavu. Pokračovali v popíjení alkoholu a posléze mezi nimi došlo k hádce. Když se je zaměstnanci letištních obchodů snažili uklidnit, jeden z nich začal kolem sebe mlátit a demolovat vybavení. Zaměstnanci se pak na oba vrhli a nakonec zasáhla přivolaná policie.

Dvojice byla původně obviněna z napadení, za což jim hrozil až pětiletý trest, ale prokuratura během přelíčení překvapivě rekvalifikovala jejich čin na kladení odporu a rušení veřejného pořádku, za což je sazba menší.

Právníci obou mužů byli příjemně překvapeni

Konzul zdůraznil, že nejen český zastupitelský úřad, ale především právníci obou mužů byli příjemně překvapeni profesionalitou prokuratury a jejím přístupem. Navíc soud zdůraznil, že případ nemá žádný politický kontext a že při stanovení trestu bral v potaz i mladý věk obou provinilců.

Oba muži ve věku 25 a 32 let byli zadrženi 22. března, takže osmiměsíční trest jim uplyne 22. listopadu. Jeden z nich byl kromě toho odsouzen k zaplacení pokuty v přepočtu 1600 Kč za způsobené škody.

Rozsudek byl ve středu vynesen ústně, písemně jej oba obdrží v pátek. Pak začne ubíhat desetidenní lhůta pro odvolání.