Kongres ODS se uskuteční ve Vysočanech, volební nebude

Praha - Dvacátý kongres Občanské demokratické strany se uskuteční 21. a 22. listopadu ve vysočanském hotelu Clarion Congress Hotel Prague. Kongres je chystán jako nevolební, i když část straníků už dala najevo, že by předseda ODS Mirek Topolánek měl nějakým způsobem požádat o obnovení svého mandátu. Mluvčí ODS Martin Kupka dnes upozornil, že strana spustila speciální internetové stránky věnované kongresu.

Ve stejném hotelu loni v prosinci obhájil tehdejší premiér Topolánek své vedení strany, když porazil svého soka, pražského primátora Pavla Béma. Mnohé straníky loni šokoval prezident a zakladatel ODS Václav Klaus, který právě na kongresu oznámil, že se vzdává funkce čestného předsedy a řady občanských demokratů tak definitivně opouští.

Kongres v sobotu v 10:00 zahájí projevem předseda Mirek Topolánek. Po schválení procesních záležitostí přednese šéf občanských demokratů zprávu předsedy, následovat mají projevy hostů a dovolba členů výkonné rady ODS. V neděli mají delegáti sjezdu diskutovat v blocích o tématech, jako je „obrana svobody“, „Česká republika v Evropě a ve světě“ či „nové civilizační výzvy“. Vyhnout by se neměli ani vnitřnímu fungování ODS.

Gandalovič by chtěl do čela ODS

Volby vedení strany se v ODS konají každý druhý rok, nynější setkání lídry volit nemělo. Přesto po jarním pádu koaliční vlády v polovině českého předsednictví a poté, co se nepodařilo uspořádat podzimní předčasné volby a předseda strany Topolánek se vzdal poslaneckého mandátu, volá část straníků po změně kongresu na volební. Jiní, například místopředseda ODS Petr Gandalovič či místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, navrhují uspořádat na počátku příštího roku další, tentokrát už volební kongres. Gandalovič přitom dává najevo, že by měl o vedení strany zájem.

Místopředseda ODS Petr Gandalovič
Zdroj: ČT24