Rumun dostal za vraždu ženy a pobodání muže 17 let

Praha - Středočeský krajský soud udělil Rumunovi Constantinu Cretuovi za vraždu a pokus o vraždu ženy výjimečný sedmnáctiletý trest. Zároveň ho na neurčito vyhostil z České republiky. Šestadvacetiletý muž podle obžaloby na své oběti zaútočil kuchyňským nožem letos v květnu v kladenské ubytovně. K činu se v přípravném řízení doznal. Podle žalobce stála za činem žárlivost. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce Tomáš Milec se sice práva na odvolání vzdal, Cretu se však proti verdiktu na místě odvolal. Hrozilo mu i doživotí. Už v roce 2003 byl v Rumunsku odsouzen na šest let do vězení za znásilnění.

Muž před soudem uvedl, že vraždu neplánoval: „Velice lituji toho, co se stalo.“ Z provedených důkazů je ale podle předsedkyně trestního senátu Evy Novotné zcela evidentní, že jednal v přímém úmyslu usmrtit oba poškozené. Soud Rumuna uznal vinným z vraždy, částečně dokonané, částečně z pokusu o ni. „Ve stadiu pokusu to zůstalo jenom z toho důvodu, že byla poskytnuta okamžitá lékařská pomoc,“ dodala Novotná. V Cretuův prospěch hovořilo jeho doznání, projevená lítost a spolupráce s policií. Zároveň ale upozornila na to, že připravil o život mladou ženu, matku malého dítěte: „Přijela do České republiky za účelem výdělku peněz, aby mohla zabezpečit rodinu.“

Za vraždou byla žárlivost

Tragická událost se údajně stala 17. května po poledni v pokoji kladenské ubytovny. Cretu tehdy podle žalobce pobodal jednadvacetiletou ženu kuchyňským nožem do hrudi a břicha. Žena na následky zranění zemřela. Poté prý zaútočil i na osmadvacetiletého muže, kterého třikrát bodl do hrudníku. Zranění ale naštěstí nebyla smrtelná. Podle některých svědků zavražděnou ženu již dříve několikrát napadl.

Šestadvacetiletý Cretu v přípravném řízení řekl, že měl se ženou více než roční poměr. Do Česka spolu přicestovali z Rumunska za prací asi týden před událostí. V den incidentu našel Cretu podle svých slov ženu a muže na ubytovně, kde všichni bydleli. Byli prý v posteli, kde se objímali a líbali. Cretu proto vzal ze skříně nůž a postupně na ně zaútočil. Muži se podařilo po několika bodnutích utéct.

Pobodaný muž ale v přípravném řízení popřel, že by s ženou něco měl, označil to za nesmysl. Údajně ten den odešel z práce dřív, protože si potřeboval vyprat, a pak šel spát. Z pekáren prý odešla dřív i žena. Probudil jej až Cretuův útok nožem, řekl policistům. Žena se podle něj Cretua bála, údajně lidem na pokoji řekla, aby si na něho dali pozor, protože prý v Rumunsku nožem zaútočil na jejího druha.