Češi podceňují riziko mrtvice

Praha - Mrtvice neboli cévní mozková příhoda jako druhá nejčastější příčina úmrtí v České republice postihuje ročně 30 tisíc lidí včetně mladých žen nebo dětí. Cévní onemocnění zabíjí až třetinu nemocných, třetina si pak odnáší trvalé následky, mezi které patří ochrnutí a problémy s řečí. V roce 2006 bylo dokonce registrováno 51 tisíc lidí postižených mrtvicí. Češi však stále podceňují její příznaky a včas nevyhledávají lékařskou pomoc.

„Lidé to podceňují a nejsou schopni to rozeznat,“ uvádí Jan Dohnálek ze sdružení Ictus. „My jsme schopni, pokud se jedná o ischemickou mozkovou cévní příhodu, zareagovat do čtyř a půl hodin od začátku onemocnění. Samozřejmě záleží na tom, kdy pacient přijde do zdravotnického zařízení,“ doplňuje jej primář neurologického odděleni Ústřední vojenské nemocnice Jiří Kasík.

Jan Dohnálek, sdružení Ictus

„Já jsem jezdil na lyžích v brankách a myslel jsem, že jsem si namlátil ruku… Druhý den jsem pořád nemohl s rukou hýbat a stejně jsem si řekl, že je to dobré. To je chyba. Nikdo nesmí říkat, to je dobré.“

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Při mrtvici odumírají mozkové buňky a lékařům se daří zachránit všechny postižené buňky většinou jenom v případech, kdy pacient dorazí do nemocnice do 90 minut od ataku. „Mezi velmi důležité příznaky patří přechodné stavy slabosti končetin, spadlý ústní koutek, poruchy citlivosti, zraku, sluchu a řeči,“ zdůrazňuje Kasík.