Řápková se do plzeňské kauzy zamotává stále víc

Praha – Chomutovská primátorka Ivana Řápková se zamotává do kauzy na plzeňské právnické fakultě. Předseda Nejvyššího soudu Josef Baxa ji na počátku týdne obvinil, že k němu nechodila na semináře, ačkoliv patřila do jeho skupiny. Řápková pak přišla s vysvětlením, že jí tři zápočty z trestního práva zapsal docent Jiří Pipek, který před časem zemřel. Profesor však nikdy zápočty nedával. Upozornily na to Lidové noviny.

„Nevedl semináře, proto nemohl ani dávat zápočty,“ vysvětluje Jan Kocina z plzeňské katedry trestního práva. Kocina tvrdí, že by Pipek musel porušit všechna pravidla, která katedra má. „Byl to velmi pečlivý a opatrný člověk. Nedělal věci, které se nemají dělat,“ říká.

Pipkova někdejšího kolegy se vysvětlení Řápkové dotklo. „Hází to na mrtvého. To je nevhodné,“ tvrdí Kocina s tím, že jde o promyšlenou obranu. „Zápočty má od mrtvého, index nemá,“ dodává na adresu Řápkové, která podle něj určitě lže.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Pospíšil: Příští týden bude jasno

Podle Kociny na věci nic nemění ani individuální studijní plán Řápkové, protože každý student s takovým plánem je zařazen do nějaké skupiny. Vzhledem k tomu, že nynější chomutovská primátorka patřila do skupiny předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy, zápočty jí měl zapisovat on. Navíc – i kdyby Pipek zápočty výjimečně udělil, musel by to hlásit sekretářce fakulty. Ta však žádnou informaci nedostala.

O údajných zápočtech od Pipka už ví i nově zvolený děkan právnické fakulty Jiří Pospíšil. Studium Řápkové nyní šetří rektorem ustavená komise. „Informace, které máme, jsou závažné,“ dodává děkan s tím, že příští týden by mělo být rozhodnuto o tom, zda někdejší neúspěšná kandidátka do Senátu přijde o titul. „Z hlediska důkazního břemene je to velmi složitý případ. Ideální by bylo, kdyby byl ze strany paní Řápkové předložen index,“ myslí si Pospíšil. Podle rektora univerzity Josefa Průši má škola v případě Řápkové záznamy o zkouškách jen v elektronickém systému, nikde se neobjevily zapsané na papíru, jak je to běžné u ostatních studentů. Průša proto Řápkovou písemně vyzve, aby svoje doklady o studiu vydala. Když to neudělá, rektor navrhne odebrání titulu. „Je zarážející, že škola, která má mít všechny dokumenty v pořádku, mě bude vyzývat, abych já předložila dokumenty o mém studiu,“ komentovala to Řápková. 

 
Řápková kvůli svému studiu podala trestní oznámení

Chomutovská primátorka dnes kvůli údajné ztrátě svých záznamů a diplomové práce podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Veškerá zpochybňování jejího studia jsou prý jen mediální kampaň a nikdo z fakulty do dnešního dne nepředložil jediný důkaz, že by nestudovala řádně. „Je už naprosto zřejmé, že se zde vede nečistá hra a nikdo z fakulty nemá skutečný zájem záznamy mého studia dohledat. Toto musí učinit orgány činné v trestním řízení, pak si konečně veřejnost ověří, že mám naprostou pravdu,“ uvedla primátorka. Fakulta má prý ve svých věcech neuvěřitelný nepořádek, zápisy o jejích zkouškách a zápočtech prý mít musí.

Předseda ODS Mirek Topolánek dnes naznačil, že se mu způsob, kterým se Řápková obhajuje, příliš nelíbí. „Za moudrý bych považoval podobný přístup, jaký uplatnil Marek Benda, který sám školu požádal o prošetření svého případu,“ řekl Topolánek. Také místopředseda ODS Petr Bendl míní, že se chomutovská primátorka měla zachovat spíše jako Benda, který otevřeně přiznal chybu své práce. „U paní Řápkové, si myslím, platí totéž. Buď to vysvětlí, dostatečně pro veřejnost i pro ústecký region, nebo nevysvětlí, a pak bude muset z kandidátky odejít.“

Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod