Poslanci vydali Wolfa k trestnímu stíhání

Praha - Poslanec Petr Wolf bude vydán k trestnímu stíhání. Rozhodli o tom dnes jeho kolegové ve sněmovně. Pro hlasovalo 67 ze 124 poslanců, proti jich bylo 43. Vydání nezařazeného Wolfa, zvoleného za ČSSD, doporučil sněmovně ve středu už její mandátní a imunitní výbor. Policie Wolfa podezřívá z pokusu o úvěrový podvod a porušování autorských práv. Dozorující státní zástupce Dušan Táborský předpokládá, že k zahájení trestního stíhání dojde v průběhu příštího týdne. Wolf označil celou kauzu za zpolitizovanou. Policie podle něj ve spisu, který poslala do sněmovny, vůbec nerespektuje stanovisko NKÚ nebo kontrolního výboru sněmovny. Wolf je dvanáctým poslancem od roku 1993, kterého sněmovna zbavila imunity.

Návrh podpořili hlavně zástupci ČSSD a KSČM, částečně i lidovci a Strana zelených. Komunisté ale ještě před hlasováním neskrývali pochybnosti, že může jít o politickou objednávku. „Pochybnost tam určitá je. Zahájení trestního stíhání spíše souvisí s Wolfovým vystoupením z poslaneckého klubu než se samotným aktem kolem dotace,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. Mezi argumenty ze strany ČSSD zaznělo například to, že o Wolfově vině či nevině nemohou rozhodovat poslanci, ale měl by ji řešit nezávislý soud. Poslanecká imunita podle některých zákonodárců nemá sloužit k tomu, aby bránila vyšetřování hospodářských trestných činů, ale je k obraně svobodné práce poslanců.

Petr Wolf:

„Kauza není trestně právní, není zdůvodnitelná, je politická, je to msta za to, že jsem měl jiné názory a odešel z ČSSD.“

Reportáž Ziny Plchové (zdroj: ČT24)

Občanští demokraté byli proti nebo se zdrželi, v diskusi upozorňovali, že kauza může být politická. „Naše pochybnost o tom, zda v tom nehraje roli politická snaha pomstít se poslanci ČSSD za odchod z této strany, se podle všech informací naplnila,“ řekl ČT předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Před sněmovnou hájila Wolfa jeho advokátka Klára Veselá Samková, poslance ale nepřesvědčila. Wolf po hlasování zopakoval, že s výsledkem počítal a znovu mluvil o pomstě socialistů: „Budu se bránit, já jsem absolutně přesvědčen o své nevině.“ Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha se ale jen snaží odvést pozornost někam jinam: „Když poslanec obviňuje stranu, po jejíž zádech se dostal do sněmovny, že proti němu kuje pikle, měl by to dokázat.“ Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky jeho strana netvrdí, že je Wolf vinný: „Pouze jsme chtěli, aby poslanecká imunita nebránila v prošetření vážného podezření, které vyjádřila Policie ČR.“

Wolf čelí podezření, že firma UT 2002, ve které má menšinový podíl, zneužila státní dotace. Projekty prý měly mnohem nižší hodnotu, než firma uváděla. Loni Wolf opustil řady ČSSD prý proto, že jej předseda Paroubek vydíral. Hrozil zveřejněním jeho kauzy, pokud v prezidentské volbě nepodpoří kandidáta ČSSD Švejnara. Jiří Paroubek to popírá. David Kafka (ODS) ve sněmovně hovořil právě o kampani proti Wolfovi, která trvá od loňské volby prezidenta. Upozorňoval na to, že firma UT 2002 uzavřela s úřadem dohodu o narovnání a škoda nevznikla.

Jednání o vládních prioritách sněmovna opět přerušila

Premiér Jan Fischer dnes ve sněmovně rekapituloval priority své vlády. Vyzdvihl mimo jiné boj proti extremismu. Nutnost účinných kroků proti radikalismu podle něj dokládají i informace, že extremisté údajně chystali útoky na elektrárny a únosy policistů, nebezpečí mělo hrozit i jeho rodině. Připomněl, že ministerstvo financí připraví dva scénáře státního rozpočtu na rok 2011, jeden „pravicový“, druhý „levicový“. Vláda, která vzejde z květnových voleb, si pak bude moci vybrat podle svého zaměření. Sněmovna pak ale jednání o prioritách na žádost ODS přerušila. Zatím není jasné, zda rozhodne do konce týdne.

Stanovisko k Fischerovým prioritám stihla zatím navrhnout jen KSČM. Komunisté by chtěli, aby vláda při svém rozhodování dbala „na vyrovnávání nepřiměřených rozdílů mezi kraji a na rozložení dopadů pokračující krize solidárně podle příjmové situace sociálních skupin občanů“. Požádali také o to, aby členové kabinetu při jednání se zástupci stran „důsledně dodržovali zásady demokracie a rovnosti“ a zvali k jednáním všechny parlamentní strany. Fischer je totiž v říjnu nepřizval k jednání o mandátu své vlády.