Poslanci podpořili zrušení zákona, který firmám zakazuje dodávky pro íránskou jadernou elektrárnu

Praha – Poslanci podpořili komunistický návrh, aby se zrušil zákaz pro české firmy dodávat vybavení pro íránské jaderné zařízení v Búšehru. Zákon vznikl před devíti lety kvůli plánu jihočeské firmy ZVVZ Milevsko prodat do Íránu vzduchotechniku. Záměr tehdy kritizovaly USA i Velká Británie, které měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí nukleárních projektů. Jenže podle komunistů už je elektrárna hotová a zákon tak ztratil smysl. Návrh na jeho zamítnutí projedná sněmovní branný výbor.

Jenomže zákon je stále aktuální - nevztahuje se totiž jen na výstavbu jaderného zařízení, ale i na jeho přestavbu a modernizaci vybavení, jak připomněl zpravodaj tisku Juraj Raninec. Sněmovní branný výbor dvakrát proto navrhoval komunistickou předlohu zamítnout, ve sněmovně ale neuspěl. Poslanci nepodpořili ani jeho další návrh, aby ji posoudil i bezpečnostní výbor. Podle předsedy KSČM Filipa je stanovisko vlády úsměvné. „Neměli bychom bránit českým dodavatelům uzavírat kontrakty s íránskými podniky,“ tvrdí.

Filip navíc uvedl, že vzduchotechniku nakonec do Búšehru dodala podle dostupných informací britská firma. Odpůrci zákazu tak mohou argumentovat tím, že britská vláda kritizovala Česko jen proto, aby podpořila firmu domácí. Jaderná elektrárna je dostavěna, dostala povolení k provozu od Mezinárodní agentury pro atomovou energii a zákon zakazující dodávky nemá žádný smysl, dodal Filip.

Zákon zakázal českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s tehdy budovanou elektrárnou v Búšehru. Problémy s íránským jaderným programem přetrvávají i v současnosti. S Teheránem nyní vyjednává šest světových velmocí a chtějí ho přimět k ústupkům, které vyloučí, že Írán pracuje na atomové bombě. V opačném případě Íránu hrozí další sankce.

USA a jejich západní spojenci podezírají Írán ze snahy o výrobu nukleárních zbraní. Írán je k tomu přiměl mimo jiné raketovými testy a přiznáním, že buduje zařízení na obohacování uranu. Teherán však tvrdí, že cílem jeho nukleárního programu je výhradně produkce elektrické energie.

Íránské jaderné zařízení
Zdroj: ČTK