Pod sporným památníkem v Brně nejsou masové hroby rudoarmějců

Brno - Pod pomníkem v Brně - Králově Poli, který je známý kontroverzními symboly srpu a kladiva, zřejmě žádné masové hroby vojáků Rudé armády nejsou. Sovětské symboly nechal na pomník v roce 2007 na žádost Ruska umístit brněnský magistrát. Místostarosta René Pelán za ODS ale nechal symboly odstranit. Letos se srp a kladivo přes protesty aktivistů v upravené podobě na pomník vrátily a o podobě pomníku se diskutuje znova. Radnice za tím účelem ustavila odbornou skupinu a navíc si nechala zpracovat analýzu. Ta ale objevila, že v prostoru hroby vojáků neleží.

„Prozkoumat jsme nechali plochu mezi pomníkem a schody směrem ke kostelu. To je plocha, kterou hodlal magistrát nákladem několika set tisíc korun oplocovat jako pietní místo,“ říká Pelán a dodává: „Průzkum, který mám k dispozici, ale říká, že v místě není nic.“

Odborníci, kteří místo zkoumali pomocí metody magnetometrie, tedy speciálním georadarem bez porušení povrchu, došli k závěru, že pod povrchem jsou pouze dva kovové předměty. „Nejde vyloučit, že se jedná o nevybuchlou munici z druhé světové války,“ říká Pelán. Metoda nezjistila žádnou koncentraci anomálií, která by vedla k přesvědčení, že se v místě nalézá hromadný hrob rudoarmějců z druhé světové války, uvádí posudek.

Na místě mohyly mělo podle pamětníků a některých historiků být pohřbeno 326 vojínů Rudé armády. „Domnívám se, že někde v prostoru Božetěchova parku ostatky budou, ale je potřeba je lokalizovat a, pokud nebudou v místě pohřebiště, exhumovat a převést na centrální hřbitov,“ uvedl Pelán. „Nyní je možná paradoxní situace, že čestné salvy znějí nad prázdnou hlínou a na ostatcích si hrají děti nebo močí psi,“ dodává.

\"Nechceme srp a kladivo\"
Zdroj: ČT24