Lední medvědice Cora možná brzy porodí další potomky

Brno – Zoologickou zahradu v Brně proslavil úspěšný odchov dvou ledních medvíďat Billa a Toma. Samec Umca se tehdy stal další legendou mezi českými ledními medvědy. Koncem listopadu nebo začátkem prosince by měla samice Cora opět přivést na svět další medvíďata. Než ale vyrostou, musí zoo Umcu převést na jiné místo, aby mláďatům neublížil. Samec byl proto dnes přemístěn do bratislavské zoo. Zda je ale samice skutečně těhotná, není úplně jisté.

Chovatelé se dnes pokoušeli medvěda nalákat do přepravní bedny, kde měl připravené hovězí maso potřené rybím tukem. Umca už ale transportní bednu z několika převozů znal, a tak sice návnadu sežral, ale nakonec musela pomoci uspávací střela. „Jen se natáhl jako šňůra a nechal si zadní nohy z transportní klece venku, takže nešla zavřít,“ řekl ČT veterinář Stanislav Mazánek.

Medvěd měl být původně dočasně umístěn v německé zoo v Gelsenkirchenu, kde byl i v době narození prvních medvíďat. V zoo ale shodou okolností mají také březí samici. Sehnat výběh pro medvědy je podle ředitele brněnské zoo Martina Hovorky poměrně složitá záležitost, většinou jsou totiž všechny obsazené. Po měsíci společné práce se nakonec podařilo upravit původní výběh pro mývaly v Bratislavě.Samotnázoo lední medvědy nechová, Umca tak bude jediným ledním medvědem na Slovensku.

Samice březí být nemusí

Délka pobytu medvěda v Bratislavě záleží na odchovu mláďat. Pokud se porod podaří a zůstanou s matkou, půjde asi o 15 měsíců, pokud bude nutný umělý odchov, může se podle Hovorky vrátit Umca zpět poměrně brzy, protože mláďata budou v jiných prostorách zoo. Zda je samice skutečně březí, ale není úplně jisté: „My se domníváme, že na devadesát procent ano, protože k páření docházelo. Taky ale nemusí být.“  

Samice je březí 9 měsíců, ale prodělává tzv. utajenou březost – oplozené vajíčko se začne rýhovat, potom se jeho vývoj zastaví, aby pokračoval až v příhodnou dobu. Samice rodí v období zimního klidu 1-3 holá, hluchá, slepá a neobvykle malá mláďata (váží okolo 450–900 gramů). Vodí je do věku 2-3 let. Mláďata dospívají ve 4.-8. roce života.


Medvědí pár spolu žije od roku 2000. „První pokusy o páření byly pozorovány v roce 2003. V roce 2005 proběhl u samice první porod, který byl ale neúspěšný,“ řekl ČT hlavní chovatel ZOO Brno Jiří Vítek. Samice porodila i o rok později, ale bohužel také neúspěšně. Zoo slavila až 23. listopadu 2007, kdy přišla na svět dvě zdravá mláďata Tom a Bill. Veřejnost je mohla poprvé vidět v březnu 2008, kdy se stala hlavním lákadlem zoologické zahrady.

Medvěd Umca pochází z kazašské Alma Aty, kde se narodil v listopadu 1998. V brněnské zoo je od srpna 1999. Medvědici Coru přivezli do Brna v březnu 2000 z ruského St. Petersburgu, kde se narodila v roce 1998. 23. 11. 2007 se tomuto páru narodila dvě mláďata - samečci Bill a Tom.