Prasečí chřipkou se nakazilo pět studentů táborského gymnázia

Tábor - Takzvanou prasečí chřipkou se nakazilo pět studentů táborského Gymnázia Pierra de Coubertina. Nemoc si přivezli ze zájezdu do Bruselu minulou neděli, nyní se jejich zdravotní stav výrazně zlepšil. Včera také skončila protiepidemická opatření, potvrdil František Kotrba z krajské hygienické stanice s tím, že průběh onemocnění byl celkově mírný. Na jihu Čech je to podruhé, co se pandemická chřipka rozšířila mezi studenty gymnázií.

Zprvu to byl běžný studijní pobyt devětadvaceti žáků druhého ročníku táborského gymnázia na partnerské škole v Belgii. Už cestou domů ale nebylo dobře dvěma třetinám z nich - objevily se u nich bolesti hlavy, horečky a většině bylo špatně a zima. U pěti studentů nakonec potvrdili hygienici vir prasečí chřipky. Karanténa platila pro všechny účastníky studijního pobytu až do včerejšího dne. „Udělali jsme opatření taková, jaká nám nařídila krajská hygienická služba, tedy dva dny volna,“ potvrdil ředitel gymnázia Miloslav Vácha.
 
Pozitivní výsledky dnes hygienici potvrdili u dalšího studenta, u jednoho dospělého člověka ještě výsledky nejsou. Většina středoškoláků dnes opět usedla do lavic, nakažení studenti zůstávají v domácí izolaci. Přestože podle hygieniků další onemocnění související s tímto případem nehrozí, obavy mezi studenty jsou.

Největší skupinovou nákazou zůstává případ třeťáků z českobudějovického Gymnázia J. V. Jirsíka. Do kontaktu s pandemickou chřipkou se tam dostalo celkem 30 studentů a čtyři dospělí. Vedoucí zájezdu o nemoci informovali němečtí pedagogové, a proto už v průběhu cesty domů poskytla škole epidemioložka telefonicky všechny potřebné rady. Ihned při příjezdu byli o situaci informováni i rodiče žáků. Doposud už vyšetřili lékaři na jihu Čech na sto padesát pacientů. Vir H1N1 potvrdili u pětačtyřiceti z nich.

Telefonát Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)