Čtvrtina vybodovaných řidičů nikdy nevlastnila řidičský průkaz

Praha - Čtvrtina řidičů, kteří nasbírali dvanáct trestných bodů a měli tak přijít o řidičský průkaz, nikdy řidičské oprávnění nevlastnila. Informují o tom Lidové noviny, které mají k dispozici průzkum ministerstva dopravy. Za tři roky od zavedení bodového systému nasbíralo limitní počet trestných bodů už 23 317 řidičů, většinou se jedná o muže. Nejčastějším přestupkem je řízení bez řidičského oprávnění. Za tento přečin udělují policisté sedm bodů. Podle statistiky dopadl nejhůř v počtu udělených bodů Karlovarský a Ústecký kraj. Naopak nejvíc ukázněných řidičů jezdí v Jihočeském a Pardubickém kraji.

„Je to neuvěřitelné. My jsme se snažili, aby k tomu nedocházelo. Vždyť řízení bez příslušného oprávnění je trestným činem. Ale ukazuje se, že zloději prostě nejde zakázat, aby kradl,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Od ledna by se podle něj mohla situace navíc ještě zhoršit, jízda bez řidičského průkazu totiž nebude i přes protesty ministerstva trestným činem, ale jen přestupkem.    

Nejvíc policie trestá muže ve věku kolem 25 let, ženy kolem 30 let

Potíže jsou ale i s řidiči, kteří mají přijít o řidičský průkaz, ale úřadům ho odmítají odevzdat. „Nemůžeme s nimi nic dělat. My jim pouze posíláme obsílky. A když nám řidičák neodevzdají, tak jim zneaktivníme řidičskou kartu. Dále už musí konat policie,“ dodal vedoucí odboru přestupků na pražském magistrátu Josef Mihalík. Jen v Praze jsou totiž takových řidičů stovky.  

Mezi českými řidiči jsou podle statistiky i takoví, které policisté vybodovali už několikrát. Celkem 830 šoférů dosáhlo dvanáctibodové hranice dvakrát, 43 řidičů dokonce třikrát. Drtivou většinu vybodovaných tvoří muži, je jich téměř 96 procent. Nejvíc pak policie trestá muže ve věku kolem 25 let, ženy ve věku kolem 30 let.

Senát začátkem října odložil schvalování senátorské novely o zvýšení maximálního počtu trestných bodů pro řidiče ze dvanácti na osmnáct bodů. S novelou nesouhlasí ministr dopravy Gustáv Slamečka ani šéf dopravní policie Leoš Tržil. Navýšení trestných bodů podle nich žádné zlepšení na silnicích nepřinese.

Policisté při kontrole řidičů
Zdroj: PČR Frýdek-Místek/www.policie.cz