Nejasnosti kolem studia Řápkové. Přijde o titul?

Praha - Chomutovské primátorce a dvojce ústecké kandidátky ODS do sněmovny Ivaně Řápkové hrozí, že přijde o titul. Kolem jejího studia na Západočeské univerzitě v Plzni totiž panují nejasnosti. Těch si všiml předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Na jeho semináři trestního práva se totiž běhěm tří semestrů ani jednou neukázala. Tři zápočty a zkoušku však přesto má. Informovaly o tom Lidové noviny.

Řápková měla v letech 2003 a 2004 docházet do Baxovy studijní skupiny. Pátrat začal až na její popud. „Když říkala, že má plný index, ale nepamatuje si jméno jediného učitele, vrtalo mi to hlavou,“ řekl Baxa. „Poznala bych určitě obličeje zkoušejících, jejich jména si však nevybavím,“ uvedla už dříve Řápková.

Podle pomocné evidence, kterou si vede u každé studijní skupiny, následně Baxa zjistil, že Řápkovou měl skutečně učit. Na seminář však nedocházela. „V tomhle semestru nepřišla ani jednou. V dalším semestru nemá jedinou čárku, stejné to je ve třetím semestru,“ dodal Baxa, podle kterého nechodila Řápková ani k některému z jeho kolegů.

Přesto je ve fakultním systému u jejího jména uvedeno, že tři zápočty a zkoušku z trestního práva má. „Musel ji zkoušet někdo mimo katedru,“ řekla vedoucí katedry Helena Válková. Systém eviduje jen data zápočtů a zkoušky, jméno zkoušejícího vně školy už ne. A v tom je problém.

Právě podle dat Válková tvrdí, že studium Řápkové šlo nad rámec studijních plánů. První zápočet totiž měla dostat o rok dříve, než jí seminář z trestního práva vůbec začal. Zbylé dva zápočty a zkoušku získala v jeden den. „Je to podezřelé na první pohled. S tím jsem se na katedře ještě nesetkala,“ dodala vedoucí katedry.

Pověřený děkan fakulty Jiří Pospíšil uvedl, že Řápková teoreticky mohla získat zápočty a zkoušku od někoho z minulého vedení. „Někteří studenti tvrdí, že jim zápočet a zkoušku dalo bývalé vedení, aniž by je zkoušelo,“ dodal. To by znamenalo, že se jednalo o někoho z trojice Jaroslav Zachariáš (bývalý děkan), Milan Kindl (bývalý proděkan) nebo Ivan Tomažič (bývalý proděkan).

Rektor Západočeské univerzity Jiří Průša jmenoval komisi, která nyní prověří, za jakých okolností Řápková zápočty i zkoušku získala. Škola poté zváží, zda jí může odebrat titul.

Řápková začala Právnickou fakultu v Plzni studovat v roce 2000. Diplomovou práci obhájila v květnu 2005. V univerzitní knihovně ale nabyla k nalezení. Tehdy se ohradila, že to je chyba školy. Sama ale novinářům ukázala jen neověřenou „pracovní verzi“ své práce.

Vydáno pod