Týrání dětí je v Česku běžným jevem

Praha – Násilí ze strany svého partnera zažívá podle studie Akademie věd až 38 procent českých žen a zhruba 5 procent mužů. Ve většině případů tomu přihlížejí děti a téměř v polovině případů jsou i ony týrány. Ministr pro lidská práva chce proto do konce roku předložit vládě věcný záměr zákona o zřízení dětského ombudsmana.

Typickým příkladem jsou tři sourozenci, kteří prošli rukama pracovníků azylového domu ROSA. Jejich tatínek týral maminku a všichni tři si nesou trauma. Nejstarší ze sourozenců říká, že se neměl narodit. Jeho mladší agresivní bratr je v péči psychiatrů a bere antidepresiva. „Když k nám byla holčička přijata, vykřikovala to, co slyšela doma. Máma blbá, bába blbá, zabijeme mámu, bábu,“ popisuje smutný případ místopředsedkyně sdružení ROSA Zdena Prokopová.

Občanské sdružení ROSA se věnuje péči o týrané matky s dětmi už jedenáct let. Letos vydalo knížku, která by měla pomoci hlavně dětem zorientovat se v této komplikované situaci. „Jde nám o to, aby děti věděly, jak vypadá sociální pracovnice, na co se jich bude ptát, jak vypadá soudce, co má na sobě, jak to bude vypadat, když budou muset jít na policii a podobně,“ vysvětluje Prokopová.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Jedním z hlavních důsledků domácího násilí podle psycholožky Evy Šilarové je, že děti mají problémy v emoční oblasti - pozitivní emoce jako láska, radost či štěstí jsou spojeny s nenávistí a zlobou. Jak děti před domácím násilím uchránit, ukazuje i vládní kampaň STOP násilí na dětech. Měla by sloužit jako úvod do prevence páchání zbytečného utrpení.