Dělnická mládež si stěžuje na postup Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu

Praha - Občanské sdružení Dělnická mládež si na policejním prezídiu stězuje na postup Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Ten provedl domovní prohlídku u místopředsedy sdružení, detektivové prý zabavili i materiály Dělnické mládeže, přestože neměly souvislost s domovní prohlídkou. Policie provedla prohlídku minulou středu v rámci rozsáhlé akce namířené proti stoupencům ultrapravice.

Podle textu stížnosti, pod kterým je podepsán předseda sdružení Martin Zbela, policie při prohlídce zabavila přihlášky a fotografie lidí, kteří se hlásili do Dělnické mládeže, i kompletní seznam členů sdružení. Detektivové si podle stížnosti odnesli i dokumenty týkající se sjezdu sdružení z minulé soboty a zprávy o založení místních organizací sdružení.

Po středečních zásazích bylo obviněno 18 lidí z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Dva z nich skončili ve vazbě. Prvním je předseda pražské místní organizace Patrik Vondrák. Vazebně stíhanou ženou je členka strany Michaela Dupová, která je údajně spjatá s ženskou organizací Resistance Women Unity (RWU).

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta v pátek tuto organizaci označil za ženskou odnož neonacistického Národního odporu. Policie oba obvinila proto, že údajně rozšiřovali materiály propagující Národní odpor nebo RWU.