Na gymnáziu v Č. Budějovicích je deset případů prasečí chřipky

České Budějovice - Na Jirsíkově gymnáziu v Českých Budějovicích má deset lidí prasečí chřipku. Jedná se o osm studentů a dva zaměstnance. Dosavadní průběh onemocnění je mírný, jsou v domácím léčení. Zřejmě se nakazili při studijní cestě do Bavorska. Počet nemocných se ale ještě může změnit. Na zdravotní obtíže si totiž stěžovalo celkem dvacet lidí, další výsledky budou ve čtvrtek. Škola zatím žádná mimořádná opatření nechystá, ostatní studenti se nemoci nebojí. Jde o první hromadný výskyt prasečí chřipky v Česku.

Gymnázium pořádalo výlet do partnerské školy v bavorském Chamu. Při studijní cestě se studenti a zaměstnanci dostali do kontaktu s pandemickou chřipkou. Dvacet z nich si po návratu do Čech stěžovalo na bolest hlavy, kloubů a horečku. U dvou testy prasečí chřipku vyloučily, deset bylo pozitivních. Výsledky zbývajících osmi budou ve čtvrtek.

Vedoucí zájezdu byli o možné nákaze prasečí chřipkou informováni německými pedagogy, a proto již v průběhu cesty domů poskytla škole epidemioložka telefonicky všechny potřebné rady. Ihned při příjezdu byli o situaci informováni i rodiče žáků.

K rozvoji onemocnění došlo u některých po návratu třídy domů v závěru minulého týdne. Ti, u nichž se příznaky onemocnění projevily, byli vyšetřeni na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice. Dosavadní průběh onemocnění byl mírný s teplotami do 39 °C, rýmou a kašlem. V neděli a v pondělí se k vyšetření dostavilo dalších sedm studentů a jedna osoba, která přišla s nemocnými do kontaktu. Ředitel školy poskytl žákům třídy dva dny volna.

V Česku onemocnělo prasečí chřipkou dosud přes 300 lidí. Minulý týden podlehla prasečí chřipce žena v nemocnici v Karlových Varech. Pacientka ale navíc trpěla chronickými a vážnými zdravotními problémy po
transplantaci ledviny.

Prasečí chřipka

V Česku se první případ prasečí chřipky objevil v květnu, kdy onemocněl pilot ČSA po návratu z New Yorku. V první fázi byli mezi infikovanými hlavně cestovatelé, kteří přijeli z USA, Japonska nebo Británie. V červenci se nakazili i lidé v Česku – většinou byli v kontaktu s cizinci. Počet nakažených tento měsíc překročil stovku. V srpnu vláda rozhodla, že Česko nakoupí milion dávek vakcíny proti prasečí chřipce, která by měla vystačit pro půl milionu lidí. Očkováni budou především zdravotníci. Začít by se mělo v listopadu. Celkem se v Česku objevilo už přes tři stovky případů.

Chřipkový virus typu H1N1 způsobuje onemocnění dýchacích cest u prasat. Letos objevený typ viru A/H1N1, který vznikl smíšením virů prasečí, lidské a ptačí chřipky, napadá dýchací ústrojí člověka. Je mnohem nakažlivější než jeho předchůdce a může být smrtelný. Virus se šíří vzduchem, nejčastěji tedy kýchnutím. Přenos je možný jak ze zvířat na člověka, tak i z člověka na člověka. Nákaza potravou nebyla prokázána, tepelná úprava masa virus zničí. Nakažení trpí rýmou, kašlem, bolestmi hlavy a krku, mají vysoké horečky. Častou komplikací je také zápal plic. Onemocnění je vysoce nakažlivé po dobu tří až sedmi dní od chvíle, kdy se objeví první příznaky. Koncem září povolila Evropská komise prodej prvních dvou očkovacích látek proti této chřipce v zemích EU: vakcínu Focetria švýcarské společnosti Novartis a Pandemrix britské GlaxoSmithKline (GSK). Nejvhodnější prevencí je podle hygieniků pečlivá osobní hygiena, časté mytí rukou, pomáhá i rouška. První smrtelné případy nakažení prasečí chřipkou byly zaznamenány letos v dubnu v Mexiku, kde si také tato choroba vyžádala první oficiální oběť. První výskyt chřipky v Evropě ohlásilo 27. dubna Španělsko. K 11. říjnu bylo ve světě podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) téměř 400 000 laboratorně potvrzených případů této chřipky a přes 4 730 osob na ni zemřelo.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24