Kohout v OVM: Věřím, že Lisabon bude ratifikován do konce roku

Praha - Proces ratifikace Lisabonské smlouvy stále běží a do konce roku by měl být dokončen. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to řekl ministr zahraničí Jan Kohout. Zároveň doufá, že prezident Václav Klaus po schválení dodatku pro Českou republiku kvůli Benešovým dekretům už nebude proces protahovat. Po vyjednání dodatku v Evropské radě by se k němu měl ještě vyjádřit český parlament.

Dodatek k Lisabonu požadovaný Klausem má být předmětem bruselského summitu EU ve čtvrtek a v pátek. Podle Kohouta zatím není jasné, jak bude dodatek vypadat. Ministr ale potvrdil, že by Česko nebránilo přijetí podobné výjimky i pro Slovensko, jakkoli výjimku považuje za nadbytečnou. Vyloučil ale, že by vláda výjimku předložila Parlamentu ke schválení samostatně, jak by si to přál předseda KSČM Vojtěch Filip.

Jedním z adeptů na eurokomisaře by mohl být Marek Mora

Kohout v Otázkách rovněž nevyloučil, že k vládním adeptům na post českého eurokomisaře by mohl patřit Marek Mora, nynější náměstek ministra pro evropské záležitosti Štefana Füleho, pokud se strany neshodnou na kandidátovi. Kohout Moru označil za velmi kvalitního člověka, jeho jméno prý ale v této souvislosti nepadlo.

Na vybírání příštího eurokomisaře má Česko podle Kohouta ještě několik týdnů vzhledem k tomu, že budoucí personální složení EK pravděpodobně nebude předmětem summitu EU koncem příštího týdne. Projednávat se bude nejspíše až na zamýšleném mimořádném listopadovém summitu.

Pětice parlamentních stran navrhla na eurokomisaře vlastní kandidáty. Na svých adeptech - Alexandru Vondrovi a Vladimíru Špidlovi - trvají obě nejsilnější uskupení ODS a ČSSD. Vláda Jana Fischera už oznámila, že v takovém případě bude nominovat kandidáta podle vlastního výběru. Kohout ale v Otázkách upřesnil, že vláda zatím stále preferuje dohodu stran na jednom adeptovi.