Lékařské záznamy ukazují na brutálnost zásahu v listopadu 1989

Praha – Na veřejnost se dostává dosud neznámý soubor svědeckých výpovědí a lékařských záznamů, který prokazuje brutalitu policejního zásahu na Národní třídě 17. listopadu 1989. Dokumenty pocházejí ze soukromého archivu ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Žáčka a ústav se je chystá zveřejnit na svých internetových stránkách. Právě Pavel Žáček byl v době sametové revoluce jedním ze studentských vůdců, kteří stáli v čele studentského hnutí v listopadu 1989.

Unikátní soubor, který po listopadu 89 shromáždila nezávislá lékařská komise, obsahuje výpovědi účastníků studentské demonstrace a celou řadu lékařských zpráv, které dokládají, jak brutálně si komunistická policie počínala. Nyní se jej Ústav pro studium totalitních režimů chystá zpřístupnit veřejnosti. „Dnes, po 20 letech, jsme povinni to zpracovat jako jistý dokument doby, protože je naprosto nenahraditelný. Odehrála se událost, nastal nějaký odstup v řádu hodin či několika dnů a zachycení toho, co měli ti lidé v živé paměti, případně vlastně na sobě,“ hovoří o souboru šéf ústavu Pavel Žáček.

Archiválie ukazují smutná čísla. Zraněno bylo 568 demonstrantů, mnozí vážně. Lékaři napočítali 57 případů otřesů mozku, 3 zlomeniny lebky, v jednom případě i krvácení do mozku. Stovka lidí byla ve věku do 19 let, nejstaršímu zmlácenému bylo přes 80. Podle člena komise a neurologa bylo tolik zraněných, protože komunisté nasadili speciální bezpečnostní a přepadové jednotky, které věděly, kam a jak uhodit, aby protivníka nebo demonstrující osobu paralyzovaly.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří se rozhodli svědčit, chodili nejčastěji do budovy bývalé generální prokuratury na pražské Pankráci. Většina z nich řešila velké dilema, zda vypovídat před prokurátorem, protože to znamenalo prakticky jistotu, že přijdou problémy. Přesto mnozí z nich šli. Závěry lékařské komise byly celých dvacet let neveřejné. Archiv Poslanecké sněmovny, kde spolu s ostatními dokumenty parlamentní vyšetřovací komise před 4 lety skončily, totiž jejich uspořádání dokončil teprve před několika dny.