Po uvolnění léků s pseudoefedrinem je v lékárnách nápor narkomanů

Praha - Po středečním uvolnění výdeje léků na chřipku a nachlazení s pseudoefedrinem dnes podle prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíčka zaznamenaly lékárny nápor kupujících narkomanů. Spotřeba těchto léků přitom po květnovém omezení výdeje klesla v dalších měsících až o 75 procent. Do té doby až 70 procent balení zneužili narkomani na pervitin. Lékárníci už nemohou žádat od kupujícího průkaz a kontrolovat podle čísla pojištěnce v centrálním úložišti, zda si neobstarává v krátké době větší množství těchto léků. Ministerstvo zdravotnictví chce proto připravit novelu, která by evidenci lidí kupujících léky zneužitelné k výrobě pervitinu opětovně umožnila.

Úřad pro ochranu osobních údajů tento týden zakázal sbírat v centrálním úložišti citlivá data pacientů. Nyní záleží na každém lékárníkovi, zda odmítne podezřelý nákup. Zákon mu to umožňuje. Řada lékárníků to podle Havlíčka dělá. Někteří trvají na tom, že lék dají jen na recept, což je další možnost. Další žádají podle doporučení své stavovské organizace písemný souhlas pacienta, že si mohou jeho data uložit v informačním systému lékárny. Lékárník může nabídnout i jiný přípravek na chřipku a nachlazení bez pseudoefedrinu.

Stanislav Havlíček:

„V řadě lékáren došlo k razantnímu nárůstu zájmu o tyto léčivé přípravky. Lékárníci samozřejmě registrují, že zájem není ze skupiny skutečných pacientů, ale jsou to lidé, které dokážeme identifikovat jako potencionálně rizikové klienty.“

Dosud mohl pacient dostat v jednom měsíci dvě balení léků s pseudoefedrinem, což je dohromady 1 800 miligramů účinné látky. Léky si mohl opatřit v různých lékárnách v průběhu jednoho měsíce. Nyní si může koupit v jedné lékárně jedno balení, dohromady 900 miligramů. Narkomanům tak nic nebrání v tom, aby obešli několik lékáren a potřebné množství si postupně obstarali.

Havlíček zdůraznil, že nynější omezení nákupu na jedno balení nezakládá žádný nárok pro kupujícího, že lék musí dostat. „I když ho někdo požaduje a lékárník usoudí, že není pro jeho zdravotní stav vhodný, tak mu ho nevydá,“ upozornil. Lékárníci tak neprodají lék s pseudoefedrinem nejen narkomanům, ale například i seniorům nad 65 let. Nabídnou jiný lék také pro léčení dětí do 15 let, protože ani pro ně podle odborných doporučení na příbalovém letáku není pseudoefedrin vhodný.

Před prodejem léku s pseudoefedrinem musí lékárník probrat s pacientem jeho zdravotní stav, o rozhovoru pak provede záznam. Do informačního systému lékárny zaeviduje jméno a příjmení pacienta, identifikační číslo, případně datum narození a bydliště. Evidence je ale podle některých právních názorů také sporná, Havlíček proto dnes požádal ÚOOÚ o vyjádření, zda je v souladu se zákonem na ochranu informací a zda lékárníci případně nemají požadovat písemný souhlas pacienta: „Do vyřešení odpovědi v zájmu budoucí ochrany členů České lékárnické komory trvá naše doporučení, aby tyto přípravky vydávali výhradně na lékařský předpis.“

Jurásková chce evidovat nákup léků k výrobě drog novelou

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková dnes ve sněmovně slíbila, že ministerstvo připraví novelu, která by evidenci lidí kupujících léky zneužitelné k výrobě pervitinu opětovně umožnila. Rozhodnutím Úřadu pro ochranu osobních údajů, který nařídil osobní data uživatelů léků v evidenci zničit, podle ní byla v České republice nadřazena ochrana osobních údajů nad ochranu zdraví. Termín předložení novely ale nechtěla odhadovat s tím, že jde o „komplikovaný problém“.

Pseudoefedrin chřipku neléčí, jen zmírňuje zduření sliznice, tím ulevuje od obtíží. Pro řadu pacientů s chronickými nemocemi je rizikový, neměli by ho brát například lidé se zeleným očním zákalem, vysokým tlakem, srdeční arytmií, žaludečním vředem a muži se zvětšenou prostatou. Riziko oběhových problémů roste v kombinaci s alkoholem. Zdravým lidem může pseudoefedrin způsobit bolesti hlavy a poruchy spánku.