Trest domácího vězení se možná odloží na rok 2011

Praha - Zavedení trestu domácího vězení se možná odloží až na rok 2011, připustil dnes ve sněmovně premiér Jan Fischer. Pro odklad mluví náklady na přechodný způsob kontroly domácích vězňů do doby, než ji nahradí elektronické náramky. Fischer chce ale věc nejprve probrat s ministryní spravedlnosti Danielou Kovářovou.

„Argumenty pro odklad považuji za poměrně silné, zejména ty finanční,“ uvedl premiér na dotaz poslance ČSSD Stanislava Křečka. Potvrdil jeho informaci, že ministerstvo spravedlnosti chce na dočasné řešení vynaložit 50 milionů korun. Vláda přitom minulý týden už schválila Kovářové projekt zavádění domácího vězení, který s dočasným způsobem řešení kontroly počítá.

Původně se počítalo s tím, že ti, kterým bude tento trest uložen, dostanou elektronické náramky umožňující kontrolovat, zda odsouzený plní podmínky výkonu trestu. Jejich zavádění ale není připraveno tak, aby náramky mohly být použity už se zavedením domácího vězení od příštího roku, jak s tím počítá nový trestný kodex.

Kontrolu by muselo provádět 90 kontrolorů

Ministerstvo spravedlnosti by chtělo podle Křečka problém řešit namátkovými kontrolami. Nakoupilo by proto 47 aut a najalo 90 kontrolorů. S nimi počítá i materiál, který vláda minulé pondělí schválila. „Toto není v dnešní době adekvátní. Prozatímní dočasné kontroly nemají žádný faktický smysl,“ míní Křeček. Odklad by podle něj žádné problémy nezpůsobil vzhledem k tomu, že ještě nějakou chvíli potrvá, než by soudy začaly tresty domácího vězení ukládat.

Zavedení elektronického sledování odsouzených a dokončení úprav zákonů, které s tím souvisejí, má podle materiálu ministerstva přinést až druhá fáze projektu. Ministerstvo chce na ni požádat o dotaci z fondů EU. Stát by v takovém případě zaplatil jen 30 procent nákladů a ušetřil by zhruba 111 milionů korun. V třetí fázi se má podle předkládané koncepce propojit trest domácího vězení a elektronické sledování vězňů do praxe české justice. Podle ministerstva by třetí etapa měla přijít v letech 2011 až 2013.

Bezpečnostní náramky
Zdroj: ČT24