V Karlových Varech zemřela žena na prasečí chřipku

Karlovy Vary - Česko má první oběť prasečí chřipky. V Karlových Varech dnes zemřela v nemocnici žena. Ve vážném stavu tam leží ještě jeden muž. Žena ale byla vážně nemocná, měla srdeční problémy a chřipka její stav ještě více zkomplikovala. Ministerstvo zdravotnictví nyní provádí testy, které by měly virus v jejím těle definitivně potvrdit. Výsledky budou v pátek. Druhým pacientem, který ve vážném stavu leží s prasečí chřipkou v karlovarské nemocnici, je asi třicetiletý muž. I ten ale měl vážné zdravotní problémy ještě před nakažením prasečí chřipkou.

Žena vyhledala lékaře s prvními příznaky nevolnosti už minulý týden. Odmítla ale hospitalizaci a její zdravotní stav se v dalších dnech zhoršil. Lékaře znovu vyhledala v pondělí 19. října, to už byla ve velmi vážném stavu. Tehdy se ukázalo, že onemocněla chřipkou. Pacientka, která měla za sebou v minulosti transplantaci jednoho z orgánů, i přes veškerou snahu lékařů zemřela na celkové selhání organismu. Její imunita byla velmi výrazně oslabena.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková pro ČT:

"Důvody ke znepokojení určitě nejsou, protože bylo jen otázkou času, kdy se Česká republika zařadí mezi 17 států v Evropě, které mají své první oběti na tuto nemoc. Česko se řadí mezi státy, která podnikají celou dobu opatření, která jsou odpovídající té situaci. Nepřipravujeme tedy žádná mimořádná opatření.

Druhý pacient s tímto onemocněním v karlovarské nemocnici je v těžkém klinickém stavu. Nejprve byl na infekčním oddělení, nyní leží na jednotce ARO. Kvůli možné nákaze budou na jednotce ARO omezeny návštěvy, omezen pohyb osob a transport pacientů. Další opatření kvůli možnému přenosu viru pak nařídí hygienici.

Kde se oba pacienti nakazili, zatím není jasné. Dosud to nevypadá, že by byli v zahraničí nebo byli v kontaktu s někým z ciziny. V Karlovarském kraji nejde o první případy nákazy chřipkovým virem H1N1. Do září zde byli evidováni čtyři nemocní, všichni ale s lehkým průběhem. Počet hlášených případů prasečí chřipky v Česku už překročil 300.

V Česku se první případ prasečí chřipky objevil v květnu, kdy onemocněl pilot ČSA po návratu z New Yorku. V první fázi byli mezi infikovanými hlavně cestovatelé, kteří přijeli z USA, Japonska nebo Británie. V červenci se nakazili i lidé v Česku – většinou byli v kontaktu s cizinci. Počet nakažených tento měsíc překročil stovku. V srpnu vláda rozhodla, že Česko nakoupí milion dávek vakcíny proti prasečí chřipce, která by měla vystačit pro půl milionu lidí. Očkováni budou především zdravotníci. Začít by se mělo v listopadu.

Viru podlehlo skoro pět tisíc lidí

Chřipkový virus typu H1N1 způsobuje onemocnění dýchacích cest u prasat. Letos objevený typ viru A/H1N1, který vznikl smíšením virů prasečí, lidské a ptačí chřipky, napadá dýchací ústrojí člověka. Je mnohem nakažlivější než jeho předchůdce a může být smrtelný. Virus se šíří vzduchem, nejčastěji tedy kýchnutím. Přenos je možný jak ze zvířat na člověka, tak i z člověka na člověka. Nákaza potravou nebyla prokázána, tepelná úprava masa virus zničí. Nakažení trpí rýmou, kašlem, bolestmi hlavy a krku, mají vysoké horečky. Častou komplikací je také zápal plic. Onemocnění je vysoce nakažlivé po dobu tří až sedmi dní od chvíle, kdy se objeví první příznaky. Koncem září povolila Evropská komise prodej prvních dvou očkovacích látek proti této chřipce v zemích EU: vakcínu Focetria švýcarské společnosti Novartis a Pandemrix britské GlaxoSmithKline (GSK). Nejvhodnější prevencí je podle hygieniků pečlivá osobní hygiena, časté mytí rukou, pomáhá i rouška. První smrtelné případy nakažení prasečí chřipkou byly zaznamenány letos v dubnu v Mexiku, kde si také tato choroba vyžádala první oficiální oběť. První výskyt chřipky v Evropě ohlásilo 27. dubna Španělsko. K 11. říjnu bylo ve světě podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) téměř 400 000 laboratorně potvrzených případů této chřipky a přes 4 730 osob na ni zemřelo.

Vydáno pod