Policie zadržela Rumuny s rafinovanou technikou na vykrádání bankomatů

Brno - Kriminalisté zadrželi v uplynulých dnech na jižní Moravě trojici Rumunů, kteří si vezli v autě technickou novinku na páchání bankovních podvodů. Dopustit se jich měli v Německu. Cizinci měli takzvané skimmovací zařízení, jimž lze z bankomatů stahovat data z platebních karet a zjišťovat pin kódy klientů bank. S daty lze pak vytvořit falešnou kartu a vybrat cizí konto. Zajištěné skimmovací zařízení je revoluční v tom, že přenáší potřebná data bezdrátově, takže se k bankomatu nemuseli pachatelé znovu vracet.

Skimmer Rumunů je prvním technickým zařízením svého druhu, které se podařilo v Česku zajistit. Vezli si jej na sedadle svého vozu. Technika zaujala celníky, kteří je v uplynulé dny zastavili u Pávova na Jihlavsku na dálnici D1 a následně přivolali na místo kriminalisty. Pachatelům je od 23 do 29 let a hrozí jim až deset let vězení.

Zařízení tvoří dvě části. První je ukryta v liště, která má být připevňována k horní části bankomatu. Byla určena jako skrýš pro mobilní telefon. Přes video mohl snímat klávesnici a pak bezdrátově - takzvaným bluetooth - přenášet obraz do počítače podvodníků sedících nedaleko. Tím by získali pin kód klienta.

Druhou částí skimmeru je zdířka pro čtení záznamů z vkládané karty. I tato část patrně mohla data zasílat bezdrátově pachatelům. Věci neznalý klient by patrně falešnou zdířku a šedou lištu nad hlavou se zapnutým mobilním telefonem asi ani nezaregistroval. Díky bezdrátovému připojení se pachatelé nemuseli k bankomatu po instalaci skimmeru vracet, aby z něj získali potřebná data.