Němcová: Zvažování kandidatury je složité, nemohu být kaskadér

Praha – Občanská demokratická strana na úrovni regionálních sněmů nadále jedná o tom, zda plánovaný sjezd ve dnech 21. a 22. listopadu bude volební. I když se výkonná rada ODS na pondělní schůzi shodla na tom, že volba nového vedení na programu kongresu zřejmě nebude, právě z krajských a oblastních kruhů zaznívá stále výrazněji opačné stanovisko. Místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová nevyloučila, že by se v případě uskutečnění voleb mohla ucházet o post předsedkyně či místopředsedkyně strany. Očekává však vyjádření krajské organizace na Vysočině i jiných regionů. Pro stranu je podle ní nyní nejdůležitější úspěch ve sněmovních volbách a udržení jednoty.

„Tu kandidaturu zvažuji. Jestliže se ozve část regionálních politiků a říká, že ODS by měla svůj kongres změnit na volební a že je potřeba nějaká změna, tak vás to samozřejmě přiměje uvažovat. To zvažování je velmi složité. Vyloučit to nemůžu, ale že bych na tom cílevědomě pracovala, to ne. Já chci nechat prostor všem sdružením, která rozhodují o tom, jak ODS dopadne v následujících volbách,“ uvedla místopředsedkyně sněmovny ve Studiu 6.

Vůči předsedovi Mirku Topolánkovi se však Němcová ostře vymezit nehodlá. „Byla řada momentů, kdy jsem se názorově střetla i s předsedou strany během zasedání poslaneckého klubu. On však reaguje normálně, někdy se mu mé názory líbí víc, někdy míň, někdy je úplně odmítne, ale to je normální jednání, které já akceptuji a považuji za korektní,“ dodala. 

Rozhovor s Miroslavou Němcovou (zdroj: ČT24)

Miroslava Němcová:

„Tu kandidaturu zvažuji. Jestliže se ozve část regionálních politiků a říká, že ODS by měla svůj kongres změnit na volební a že je potřeba nějaká změna, tak vás to samozřejmě přiměje uvažovat. To zvažování je ale velmi složité. Jdete do toho také osobně. Nemůžete být kaskadér, který bouchne do stolu s tím, že to udělá kvůli tomu, co se uvnitř ODS děje. Já chci nechat prostor všem sdružením, která rozhodují. Teď jsme na začátku procesu, kdy na všech stupních strany probíhají sněmy a dohady.“

Neúspěšné kandidátce o post místopředsedkyně strany z posledního kongresu se nelíbilo zejména odstoupení předsedy z funkce poslance, jeho požadavek odvolání současného ministra vnitra Martina Peciny a následné vyvrácení nebo způsob dohody vedení ODS a ČSSD po pádu minulé vlády. „V zásadě pro mě není nepřekonatelným problémem určitá spolupráce mezi občanskými a sociálními demokraty, ale jsou tady, bohužel, některé osobní problémy mezi stranami,“ řekla Němcová.

Kongresu budou vévodit evropská a ekonomická témata

Výkonná rada ODS se shodla na tom, že pokud bude Topolánek na kongresu žádat o silný mandát, měl by mu být potvrzen v tajné volbě. Pokud by jej nezískal, měl by rezignovat. „Kongres by se pak buď proměnil ve volební, nebo by se musel naplánovat jiný volební kongres,“ řekl poslanec a předseda ODS v Praze 11 Jiří Janeček. Náměstek primátora Rudolf Blažek, kterého sněm Prahy 7 nominoval na předsedu pražské ODS, dodal, že on sám není zastáncem volebního kongresu. Podle jeho úterního prohlášení by se musel objevit někdo, kdo by se o předsednictví ucházel.

Kongres bude podle předsedy ODS hledat odpovědi na otázky, kam má směřovat Evropská unie, jaká má být společnost v roce 2020 a na čem má ČR stavět hospodářský vývoj. Výkonná rada ODS dnes také jednala o podobě státního rozpočtu na rok 2010. „ODS doporučuje poslancům schválit rozpočet v prvním čtení dle vládního návrhu, nepodporovat individuální pozměňovací návrhy, takzvané dělení medvěda,“ tlumočil stanovisko rady Topolánek.