Česká hráčka Monopoly bude bojovat o titul mistra světa

Praha – Česká republika bude mít poprvé svého zástupce na mistrovství světa ve hře Monopoly. Účast si vybojovala ostravská rodačka Pavla Kremserová, jež bude Česko reprezentovat na 13. mistrovství světa v Las Vegas ve dnech 20.–22. října. O titul bude soupeřit se šampiony z dalších 40 zemí světa.

„Nijak zvlášť se na utkání nepřipravuji. Záleží hlavně na štěstí. Nejde nacvičit něco, co by ovlivnilo mou výhru,“ řekla 21letá Kremserová, která zvítězila v březnovém českém finále. Mezi 12 finalisty byla jedinou ženou. Už samotný fakt, že se dostane do Las Vegas, považuje mladá dáma za výhru. Cesta na finále do USA byla její odměnou za účast v národním kole. Vítěze světového finále čeká cena 20 580 dolarů (asi 357 tisíc korun). „Finanční odměna by byla hezké zpestření. Zajímá mě ale organizace turnaje, její účastníci i atmosféra,“ uvedla.

Společenskou hru Kremserová původně dostala jako vánoční dárek. Pak si všimla, že se koná turnaj v Praze a přihlásila se. V Los Angeles už sice byla, avšak nyní ji čeká ubytování v luxusním hotelu, koktejlové večírky i výstupy pro novináře. Při soutěži je podle Kremserové znát napětí i adrenalin. „Když cítíte, že máte šanci, začínáte být nervózní, hlavně ve finále. Když jsem viděla, že mám největší majetek, byla ve mně malá dušička. Cítila jsem, že mám šanci,“ uvedla. Žádné „fígle“, které by jí mohly pomoci, dívka nezná. Doufá hlavně v to, že se jí pří házení kostky zadaří.

Fakta o hře Monopoly:

Stolní hra, ve které hráči kupují pozemky a staví na nich nemovitosti, vznikla v době americké hospodářské krize v roce 1933. O dva roky později si ji nechal patentovat nezaměstnaný prodejce topení Charles Darrow. Odhaduje se, že se jí prodalo přes 250 milionů kusů. Hra Monopoly se vyrábí zhruba ve 40 jazykových verzích. Na českém trhu stojí od zhruba 500 až 1 300 korun. Monopoly se v roce 2000 staly hrou století.

Vydáno pod