Část ODS chce, aby Topolánek na kongresu obhajoval post předsedy

Praha – Nálada před kongresem občanských demokratů začíná být nervózní. Část strany totiž žádá, aby se kongres změnil na volební a Mirek Topolánek tak musel obhajovat svůj předsednický mandát. Usnesení o změně kongresu sice zatím přijala jen tři oblastní sdružení z devadesáti dvou, většina sněmů se ale teprve bude konat.

Topolánek obhájil post šéfa ODS před rokem, kdy získal dvouletý mandát. Letošní kongres proto volební být neměl, jenomže to některým členům strany vadí. Podle stanov ODS by pro změnu kongresu musela hlasovat třetina oblastních sdružení nebo členů výkonné rady. Mohou to také odhlasovat přímo delegáti na kongresu. 

Jasná stanoviska dala zatím tři oblastní sdružení: volební kongres chce ODS v Plzni, v Českých Budějovicích a v Mostě. Zdůvodňují to tím, že Topolánek si sám řekl o silný mandát – a připojují i kritiku chování vedení strany. Například Václav Hoffman z mosteckého sdružení kritizuje váznoucí komunikaci mezi členskou základnou a vedením strany. 

Reportáž Alice Schinabekové (zdroj: ČT24)

Tři sdružení sice zatím nestačí, většina okresů se ale teprve bude rozhodovat. „Kongres by volební být měl. Za ODS na Vysočině nemohu mluvit, protože jsme svůj regionální sněm zatím neměli, ale ty hlasy podobné mému tam slyším velmi často,“ tvrdí místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky ale tento požadavek není plošný. 

Mirek Topolánek však svůj mandát obhajovat nechce a varuje: pokud bude kongres volební, tak si ODS připravuje porážku v příštích volbách. Strana je prý po pádu vlády frustrovaná, ale bitva o nové vedení jí může jen uškodit. „ODS potřebuje spíše udělat pořádek uvnitř strany a jasně si říct, s čím půjdeme do příštích voleb. Takže já tyto hlasy pokládám sice za legitimní, ale nešťastné,“ dodal Topolánek. 

Občanští demokraté navíc ani k Topolánkovi nemají žádného protikandidáta, na to upozorňuje i jeho největší rival Pavel Bém: „Taková osobnost by se musela pasovat do role jakési oběti a já takovou silnou osobnost v ODS nevidím,“ tvrdí pražský primátor. Kongres strany se každopádně bude konat 21. a 22. října znovu v pražských Vysočanech.

Delegáti kongresu ODS
Zdroj: ČT24