Topolánek vyzval NKÚ ke kontrole hospodaření Sazky

Praha - Předseda ODS Mirek Topolánek dnes vyzval Nejvyšší kontrolní úřad, aby udělal kontrolu hospodaření společnosti Sazka a výstavby Sazka Areny. Vedení společnosti je podle něj nekompetentní a jasně selhalo. Topolánek zároveň na tiskové konferenci vybídl ředitele Sazky Aleše Hušáka k nezávislému auditu společnosti.

Údajnou nekompetentnost vedení Sazky Topolánek dokládá například neschopností společnosti platit slíbenou jednu miliardu korun ročně sportovním svazům, které tak zvyšují své požadavky na státní rozpočet. Podle Topolánka je zisk Sazky v trvalém poklesu a společnosti chybí téměř miliarda korun na to, aby pokryla své závazky vůči sportu a svůj další rozvoj. Zdůraznil, že tyto informace získal z veřejně dostupných zdrojů, například z výroční zprávy Sazky, nikoliv z materiálů Bezpečnostní informační služby.

BIS podle serveru Aktuálně.cz prověřovala společnost Sazka na žádost tehdejšího premiéra Topolánka a ministra školství Ondřeje Lišky. Ti údajně několik měsíců dostávali zprávy BIS a proti vedení Sazky připravovali razantní akci. Na základě zpráv kontrarozvědky prý totiž dospěli k závěru, že některé aktivity Sazky ohrožují vnitřní bezpečnost státu. Oba politici se prý také snažili zjistit, proč chybějí peníze v českém sportu a nakolik za to může management Sazky.

Sazka se snažila získat vliv na ministerstvu

BIS je přesvědčena, že zástupci společnosti Sazka ovlivňovali prostřednictvím lobbistů personální obsazení ministerstva financí - tedy jediného úřadu, který může za stát kontrolovat hospodaření Sazky. Měli prý vliv na důležité funkce související s loteriemi. Ze zpráv kontrarozvědky prý vyplývá, že loterijní firma měla vliv například na jmenování bývalých šéfů státního dozoru nad hazardem Petra Vrzáně a Michala Morawskeho, bývalého referenta Jiřího Kolingera či náměstka exministra Bohuslava Sobotky Jaroslava Šulce.

Ředitel Sazky Hušák i bývalí úředníci ministerstva financí tvrzení serveru odmítli. Podle dnešní Mladé fronty Dnes viní Hušák z aféry svého konkurenta, společnost Penta Investments, která to však popřela. Kvůli případu chce požádat Stálou komisi pro kontrolu činnosti BIS, aby prošetřila, zda údajné prověřování firmy tajnou službou bylo zákonné a zda z kontrarozvědky neunikají neprokázané informace.