Rozmary počasí už druhý den trápí Česko, v Jablonci vyhlásili kalamitu

Praha - Už druhý den trápí Česko počasí. Sněhu po včerejšku neubývá, naopak na některých místech padá dál. Kvůli těžkému sněhu padají stromy, uzavřeny tak jsou silnice a železnice na řadě míst v zemi, poničeno je elektrické vedení. Energetici ještě stále hlásí 35 tisíc domácností a firem bez proudu, kalamitní stavy jsou vyhlášeny v jedenácti okresech. Zavřené jsou některé školy a firmy omezují výrobu. V Jablonci nad Nisou vyhlásila radnice sněhovou kalamitu. Lidi ohrožovaly padající stromy, navíc místní teplárna kvůli problémům s elektřinou přestala dodávat zhruba 11 tisícům domácností teplo a teplou vodu. V noci se naštěstí podařilo zapojit náhradní zdroje energie a dodávky postupně obnovit. V Krkonoších a Jeseníkách stále hrozí laviny, v Beskydech padl rekord - na Lysé hoře leží metr sněhu. V souvislosti s počasím už zemřeli čtyři lidé. Meteorologové se shodují, že kalamita je největší za posledních 40 let.

V Jablonci se už topí

Radnice v Jablonci nad Nisou vyhlásila sněhovou kalamitu. Ve městě leží více než půl metru sněhu a radnice není schopna uklízet všechny komunikace a chodníky. Navíc tam padají stromy obtěžkané sněhem. Většina obyvatel ve více než čtyřicetitisícovém městě je také od dnešního rána znovu bez tepla a teplé vody. Teplárna přestala s dodávkami již ve čtvrtek v 03:00 kvůli výpadku elektrické energie. V noci na dnešek sice začaly teplo a teplá voda do města znovu proudit, ale výpadky elektřiny pokračovaly, bylo jich celkem 13. Od dnešních 05:30 teplárna kvůli přerušeným dodávkám elektřiny opět teplo nedodává do žádné ze zhruba 11 tisíc domácností. Náhradní zdroje energie se podařilo zapojit a krátce před půlnocí už se začaly lidem ohřívat radiátory. V postižených domácnostech byla teplota kolem 17 stupňů. Toto náhradní řešení by mělo vydržet po celou dobu, že elektřina začne normálně fungovat.

Teplo a teplou vodu odebírá v Jablonci i 11 průmyslových areálů a školy. V nich se ve čtvrtek často neučilo. Mezi Jabloncem a Libercem také kolabuje doprava. Tramvaje ani náhradní autobusy tam nejezdí od večera. V Liberci pak musela být uzavřena zoologická zahrada, protože stromy a větve popadaly i do expozic. Zvířata jsou ale v pořádku.

Bez proudu je 35 tisíc míst

Energetici nezvládají situaci, i když pracovali celou noc. Počet domácností bez proudu od včerejška narostl na šedesát tisíc, postupně se ale podařilo na řadě odběrných míst dodávky obnovit, takže před půlnocí zůstalo bez proudu 35 tisíc odběratelů. 

Bez proudu jsou domácnosti na Liberecku a Beskydsku, kde si lidé navíc stěžují na špatné pokrytí oblasti signálem mobilních operátorů. Nejhorší situace je nyní zřejmě na Vsetínsku, kde záchranáři evakuovali 25 dětí ze zlínské mateřské školy, které uvízly na horské chatě Martiňák u obce Horní Bečva. Sněhová kalamita a popadané stromy jim zablokovaly cestu k autobusu, kterým se měly vrátit domů ze školy v přírodě. Záchranáři se k dětem ve věku tři až šest let dostali asi po čtyřech hodinách. Na Vsetínsku zároveň zůstává mnoho míst bez proudu, do některých se zatím opraváři kvůli množství sněhu nedostali. Také na Vysočině byla situace kritická, protože během dne tam ještě sněžilo. Krize postihla nejvíce Havlíčkův Brod a Chotěboř.

Dálnice D1 je průjezdná

Hlavní česká tepna spojující Prahu a Brno je průjezdná víceméně bez komplikací. Rozbředlý sníh je už jen v odstavných pruzích, navíc přestává sněžit, vítr se uklidnil a teplota je nad bodem mrazu. Na Vsetínsku silničáři kalamitní stav odvolali, zůstávají ale v pohotovosti.

Počasí trápí i další evropské země, například sousední Slovensko nebo Polsko. V Polsku dokonce zemřelo už několik lidí, Česko zatím hlásí čtyři zmařené životy. Na dálnici D5 u Benešovic na Tachovsku havaroval řidič osobního auta a nehodu nepřežil. Při nehodě na namrzlé vozovce přišel o život také řidič ve Studénce na Novojičínsku. V Praze zemřel ve čtvrtek bezdomovec, našli ho pod Barrandovským mostem. Zemřel zřejmě po nadměrném pití alkoholu. Ke kolapsu přispělo kromě alkoholu i chladné počasí. Teplota se blížila bodu mrazu a padal sníh s deštěm. Poslední obět si počasí vybralo v Moravské Třebové, když se kvůli sněhu nepodařilo včas dostat pacientku trpící cukrovkou do svitavské nemocnice.

Hory hlásí sněhové rekordy, v Janských Lázních se bude lyžovat

Množství sněhu na Lysé hoře je pro říjen největší od roku 1897. V Krkonoších je pak v průměru 85 centimetrů sněhu, což je pro polovinu října rovněž rekordní. Na některých místech vítr vytvořil až dvoumetrové závěje. Kvůli nim horská služba nedoporučuje hřebenové túry. Orlické hory hlásí 90 centimetrů sněhu. V Krušných horách v noci na dnešek připadlo 20 centimetrů sněhu, ve vyšších polohách se proto tvoří závěje. Rolbaři v Krkonoších a Orlických horách neplánují, že by vyjeli, běžkaři si budou muset cestu prošlapat. Upravovat se nebudou ani sjezdovky ve Špindlerově Mlýně. „Tratě jsou neupravitelné. Pod sněhem teče voda. Rolba by se propadla a sjezdovku by zničila,“ řekl šéf špindlerovského skiareálu Jiří Beran. Lyžovat se ale bude v Janských Lázních na Černé hoře, kde bude 300 metrů dlouhá sjezdovka upravena a pojede vlek. V minulosti se nikdy takhle brzo na Černé hoře nelyžovalo.

Kde všude vyhlásili energetici kalamitní stav

  • Chrudimsko
  • Havlíčkobrodsko
  • Liberecko
  • Jablonecko
  • Jesenicko
  • Bruntálsko
  • Frýdecko-Místecko
  • Vsetínsko
  • Šumpersko
  • Rychnovsko
  • Ústeckoorlicko

Situace na silnicích

Neprůjezdná je řada silnic ve vyšších polohách zejména na Liberecku, Rychnovsku a také ve Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Důležitý silniční tah I/35 u Moravské Třebové na Svitavsku je kvůli uzavírce Hřebečského tunelu a neprůjezdné objízdné trase až do pondělí uzavřen pro kamiony a osobní auta. Na objížďku po staré silnici stále padají stromy, které by mohly ohrozit řidiče. Policisté už tam vyznačili nové objízdné trasy. Provoz na běžných objízdných trasách bude obnoven nejdříve v pondělí dopoledne.

V Moravskoslezském kraji zůstává kvůli popadaným stromům neprůjezdná silnice směrem na Morávku. I ta zůstane uzavřena až do pondělí.

V Libereckém kraji jsou silnice průjezdné pouze problematicky. Silničáři upozorňují, že zejména na Jablonecku není možné jezdit bez zimní výbavy. Platí to i pro státní silnice I/10 a I/14.

Situace na železnici

  • Liberecký kraj: vlaky nejezdí na trati 030 Liberec-Turnov, 036 v úsecích Jablonec–Smržovka a Kořenov-Harrachov, 039 mezi Frýdlantem v Čechách a Jindřichovicemi pod Smrkem a 034 Josefův Důl – Smržovka
  • Královéhradecký kraj: uzavřena trať 023 Vamberk – Rokytnice v Orlických horách
  • Pardubický kraj: uzavřena trať 025 Hanušovice – Dolní Lipka
  • Moravskoslezský kraj: vlaky neprojedou po trati 323 Frýdlant nad Ostravicí - Frenštát pod Radhoštěm

České dráhy doporučují cestujícím se před cestou obrátit na telefonní linku 840 112 113 a zjistit aktuální stav. Informace o omezeních jízdy vlaků lze najít i na jejich webových stránkách.

Předpověď počasí

Sněžení by na území České republiky mělo ustat v pondělí. Do neděle meteorologové očekávají déšť se sněhem a ve vyšších polohách sněhové srážky.

Dnes se ve vyšších polohách opět tvoří sněhové jazyky, na horách i závěje. Meteorologové na většině území očekávají déšť nebo déšť se sněhem, v polohách nad 300 metrů sněhové srážky. Sněžení má být nejintenzivnější na severu nebo severozápadě republiky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od jednoho do pěti stupňů, v 1000 metrech na horách okolo minus jednoho stupně. Ve vyšších polohách dnes napadnou další dva až deset centimetrů sněhu, v horských oblastech 10 až 20 centimetrů, v Krušných horách až 40 centimetrů.

Sněžit bude i v noci a v sobotu, a to v polohách od 400 metrů.

Nejvyšší denní teploty by měly v příštím týdnu postupně stoupat, ve čtvrtek už mají překročit deset stupňů.