Hala zřejmě své aféry ustojí

Praha - Ministerstvo dopravy dokončilo dvouměsíční hloubkovou kontrolu zakázek, které přidělovalo Ředitelství silnic a dálnic. Kontroloři se speciálně zaměřili na stavební firmu Edikt, která podle zjištění České televize sponzorovala výkonného ředitele silnic a dálnic a fakticky druhého nejvyššího manažera tohoto státního podniku Michala Halu v jeho soukromé aktivitě - při závodění v autě. Přitom od ŘSD získala zakázky v celkové hodnotě za miliardu.

Ministr dopravy Gustáv Slamečka dnes výsledky auditu probíral s generálním ředitelem podniku Alfredem Brunclíkem. Výsledky jsou zatím neoficiální, ale Česká televize zjistila od dvou nezávislých zdrojů, že se Hala žádného porušení zákona nedopustil. Jediné, co mu mohou jeho nadřízení vytknout, je provinění proti „interním předpisům ŘSD“. Co se pod tím ovšem skrývá, se neví.

Už během předchozích dvou posledních měsíců mnoho komentátorů tvrdilo, že ani hloubková kontrola nic protiprávního nezjistí a Hala své aféry bez problémů ustojí. Mimo jiné i proto, že je zadobře jak s představiteli ODS, tak i ČSSD, kteří ho mohou ve funkci podržet. Jediné, co se Halovi může stát, je, že bude jeho pozice výkonného ředitele zrušena. V tu chvíli by se ale podle jednoho zdroje ČT Hala stal náměstkem ředitele.

Vstup Luboše Rosího (zdroj: ČT24)