Kandidáti na českého eurokomisaře se představí výboru pro evropské záležitosti

Praha - V Poslanecké sněmovně se dnes odpoledne na pozvání výboru pro evropské záležitosti sejdou kandidáti parlamentních politických stran na českého eurokomisaře. Na výboru by se měli postupně představit Alexandr Vondra jako kandidát ODS, dosavadní komisař pro sociální věci Vladimír Špidla znovu nominovaný ČSSD, europoslanec za KSČM Vladimír Remek, lidovecký kandidát Pavel Svoboda a Jan Švejnar navržený Stranou zelených. O konečném výběru našeho zástupce v Evropské komisi ale rozhodne vláda a podle premiéra nejspíš do 20. října. Brusel chce jméno kandidáta znát ještě před summitem na konci měsíce.

Fischer chce, aby zemi zastupovala silná osobnost

Politické strany se na jméně jednoho kandidáta nedohodly, tudíž rozhodující slovo bude mít vláda. Minimální shoda by možná mohla panovat na kandidátu za stranu Zelených Janu Švejnarovi. Jeho nominaci dříve zvažovala sociální i křesťanská demokracie. „Budeme testovat svoji míru a schopnost se s nimi ztotožnit tak, aby skutečně tuto zemi zastupovala prostě silná osobnost,“ komentoval situaci premiér Jan Fischer.

Eurokomisařem se stane jeden z pětice kandidátů (zdroj: ČT24)

Každý z kandidátů dostane přibližně čtvrthodinový prostor pro prezentaci, poslanci z výboru jim pak budou moci položit dotaz. Vláda Jana Fischera by měla o českém zástupci v Evropské komisi rozhodnout do konce října, kdy skončí mandát současné komisi. Fischer již dříve řekl, že by rád měl ve věci jasno zhruba do 20. října. Většina ze sedmadvaceti členských zemí své kandidáty představila krátce poté, co bylo jasné, že do čela komise opět zasedne José Barroso. Ten také bude rozdělovat jednotlivá portfolia.

Akce má i překonat propast mezi veřejností a politickou reprezentací

Všichni kandidáti se takto společně v prostoru Poslanecké sněmovny setkají poprvé. „Cílem akce je mimo jiné překonat propast mezi veřejností a politickou reprezentací, jakýkoli způsob, jak zprůhlednit výběr eurokomisaře a představit kandidáty, k tomu může přispět,“ řekla Kateřina Jacques (SZ). Podle Jacques je důležité také to, že poslanci, případně i senátoři, budou mít možnost seznámit se s jednotlivými kandidáty.

Sněmovní výbor pro evropské záležitosti se podle zákona bude vyslovovat k vládou navrženému kandidátovi na eurokomisaře. Podle Jacques by právě dnešní setkání s kandidáty mohlo zákonodárcům pomoci v rozhodování o budoucím stanovisku.

Pět kandidátů na eurokomisaře

Vladimír Špidla za ČSSD
Alexandr Vondra za ODS
Pavel Svoboda za KDU-ČSL
Vladimír Remek za KSČM
Jan Švejnar za Stranu zelených