Pospíšil chce zveřejnit rigorózní práce na plzeňských právech

Praha/Plzeň - Zveřejnit jména studentů, kteří na plzeňské právnické fakultě vystudovali v nestandardní studijní lhůtě, není vůbec právně jednoduché. Předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková soudí, že by ani zveřejněna být neměla, protože většina z nich vystudovala poctivě, nestandardní délku studia jim prostě umožňoval systém na fakultě. V pořadu Otázky Václava Moravce doplnil současný šéf fakulty Jiří Pospíšil, že čeká na právní analýzu možností z ministerstva školství, co lze a nelze zveřejnit.

„Co mohu nyní říci občanům, je to, že podle našich právních analýz můžeme zveřejnit ty studenty, kteří získali titul JUDr. V rámci rigorózní zkoušky po roce 2006… To učiníme v nejbližší době a požádám legislativce z ministerstva školství o analýzu, zda lze zveřejňovat rigorózní práce i před rokem 2006,“ uvedl bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který v současnosti plzeňskou právnickou fakultu vede. Dodal, že taková situace je v ČR bezprecedentní a další postup právě precedens zřejmě vytvoří.

Helena Válková, vedoucí katedry trestního práva:

„Poslední dva roky jsme měli podezření, že se děje něco nestandardního, tato praxe gradovala… Před dvěma lety jsme s profesorem Eliášem učinili písemné prohlášení, ve kterém jsme žádali přešetření situace i na akademickém senátu i na úrovni vedení. Nic se nestalo a ze situace, která se teď objevuje, jsem zděšena.“

Dvořáková uvedla, že akreditační komise upozorňovala na netransparentnost již v souvislosti s přijímáním studentů z karlovarského bakalářského studia a nostrifikací akreditace univerzity v ukrajinském Užhorodu. Ovšem rozhodnutí akreditační komise narážela na odvolací orgán rozkladové komise ministerstva školství, kde stejně jako v Ústavu státu a práva seděl právě tehdejší děkan právnické fakulty Jaroslav Zachariáš. „Bylo to naprosto absurdní a bylo velmi těžké tento kruh překročit,“ uvedla Dvořáková.

Pospíšil požaduje úplný odchod Kindla, Zachariáše i Tomažiče

Jiří Pospíšil v OVM:

„Dlouhou dobu se celá kauza jevila, jako jakýsi administrativní chaos a nepořádek a dá se použít termín šlendrián. To znamená, že se nescházely orgány, které se scházet měly, ale nikdo v tom neviděl to, co teprve nyní vyplouvá na povrch. Že celá situace má možná ještě jiný charakter a možná dokonce i trestně právní.“

Pospíšil v pořadu uvedl, že i když všichni tři členové bývalého vedení, děkan Jaroslav Zachariáš, proděkan Milan Kindl a proděkan Ivan Tomažič, opustili své funkce, neměli by nadále na fakultě setrvávat vůbec. „Já osobně bych upřednostnil, kdyby oni sami uznali, že v tuto chvíli jejich přítomnost fakultu poškozuje, že je třeba ji očistit a zachovat. Byl bych velmi rád, kdyby toto uznali a odešli,“ řekl v OVM Pospíšil s tím, že by v opačném případě hledal pracovně právní důvody řešení situace.

Kindlovo jméno figuruje v miliardové arbitráži proti ČR

Jméno bývalého proděkana Milana Kindla figuruje také v nedávno zahájeném arbitrážním řízení proti České republice. Německý podnikatel Peter Vöcklinghaus v ní požaduje až miliardovou satisfakci za zmařenou investici do golfového hřiště v karlovarských Cihelnách, o kterou přišel v konkurzu před sedmi lety. Podle podnikatelova advokáta Karla Jelínka konkurz cíleně zinscenovali a zmanipulovali zástupci právě Kindlovy advokátní kanceláře, když v konkurzu zlikvidovali nárok tehdy vlastního klienta Vöcklinghause ve prospěch jiného svého klienta.