Příští týden přijdou mrazíky, na horách bude sněžit

Praha – Teplé letní počasí zřejmě definitivně střídá sychravý podzim. Příští týden totiž bude chladné a oblačné počasí a v noci může na některých místech mrznout. Na horách pak napadne i sněhový poprašek. A do konce října už se zřejmě neohřejeme, meteorologové předpovídají zataženo a teploty maximálně 14 °C. Podle dlouhodobé předpovědi bude říjen teplotně i srážkově průměrný.

Teplotními rekordy, které v tomto týdnu zaznamenaly meteorologické stanice na několika místech země, se s Českem definitivně rozloučilo i období babího léta. Podle ČHMÚ bude v neděli převážně zataženo, na většině území bude pršet a nejvyšší teploty nepřekročí hranici 16 stupňů Celsia. V průběhu následujícího týdne se navíc ještě více ochladí, přes den se bude rtuť teploměru pohybovat mezi 5 - 11 stupni Celsia, v noci v intervalu od 4 do -2 stupňů. Na horách se objeví smíšené a sněhové přeháňky.   

Dekáda od 21. do 31. října přinese do Česka polojasné nebo zatažené počasí, místy se objeví i mlhy, přeháňky a mrholení. V noci se rtuť teploměru může zastavit na jednom stupni Celsia, přes den bude mezi 8 - 14 °C.   

Typické podzimní počasí bude provázet i začátek listopadu. Prvních deset listopadových dnů bude převládat oblačno a zataženo, místy se objeví déšť nebo mrholení. V noci teploty klesnou k nule, přes den se vyšplhají maximálně ke 12 stupňům Celsia.