Vandas prý nad lživým vládním návrhem u soudu vyhraje

Praha - Předseda Dělnické strany (DS) Tomáš Vandas očekává, že Nejvyšší správní soud zřejmě v lednu odmítne vládní návrh na rozpuštění jeho strany. Návrh ministerstva vnitra, k němuž se nyní musí Dělnická strana do poloviny listopadu vyjádřit, je podle něj snůškou účelových lží, která má zlikvidovat opoziční stranu těšící se vzrůstající podpoře občanů. Vandas tak dnes komentoval vládní podání k soudu, podle kterého krajně pravicová DS cíleně vyvolává napětí ve společnosti, soustavně uráží menšiny a bezprostředně ohrožuje demokracii.

„Vláda jedním dechem říká, že je nebezpečí, že by naše podpora v době ekonomické krize a sociálních problémů mohla růst. Z toho je jasně vidět, že se obává pouze politické konkurence a jediným cílem zrušení Dělnické strany je snaha zamezit nárůstu popularity skutečné opozice, která má velkou šanci se v následujících letech dostat do Poslanecké sněmovny,“ myslí si Vandas.

U Nejvyššího správního soudu hodlá stranu zastupovat sám, podklady mu však připraví tým právníků. Vandas očekává první stání v prosinci, rozsudek by podle něj mohl padnout v lednu. Do 15. listopadu musí předseda DS poslat soudu vyjádření k vládnímu návrhu. U samotného přelíčení se hodlá vyjadřovat postupně k jednotlivým bodům vládního návrhu. Už dnes před novináři označil některé z nich za důkazně chabé a účelové manipulace. Soud podle něj i podruhé návrh na zrušení strany zamítne tak, jak to už letos jednou udělal.

Telefonát Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Tomáš Vandas:

„Důkazní materiál je stejně nulový, jako když vláda podávala návrh první… Jde prostě o obyčejný ideový boj proti opoziční straně, která má být zrušena jenom proto, že tady propaguje nepohodlné názory a myšlenky.“

Z vládní dokumentace vyplývá, že strana má nyní 670 členů. Někteří z nich byli v minulosti trestáni za rasově motivované útoky a nenávistné slovní projevy. Materiály naznačují, že například šéf rozhodčí komise strany Jiří Petřivalský otiskuje stejné články ve stranických Dělnických listech a na webu Odpor.org, který odborníci připisují neoficiálnímu neonacistickému hnutí Národní odpor. Různí členové a kandidáti Dělnické strany se podle dokumentace účastní neonacistických koncertů a akcí a působí či působili v Národním odporu, Autonomních nacionalistech, Národním korporativismu a dalších ultrapravicových uskupeních.

Tomáš Vandas
Zdroj: ČT24