Kraje chtějí jednat o znevýhodňování krajských nemocnic

Karlovy Vary - Krajská zdravotnická zařízení jsou podle Rady asociace krajů České republiky (RAK) znevýhodňovaná vůči státním a hrozí jim kvůli tomu vážné problémy. Na vině je především rozhodnutí bývalé vlády navýšit mzdy zdravotníkům. Pro státní zařízení peníze jsou, ale kraje je k dispozici nemají. Předseda RAK a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) tvrdí, že se ministerstvo s kraji bavit nechce, ministerstvo kritiku odmítá.

Podle Haška zvala RAK ministryni Danu Juráskovou na svá jednání už dvakrát, ani jednou nepřijela. Podle členů RAK je tento stav dále neudržitelný, a proto kraje požádají předsedu vlády Jana Fischera, aby svolal jednání za účasti ministryně a šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň řekl, že na navýšení platů dostávají peníze od pojišťoven všechny nemocnice. Ministryně vyjednala se všemi zdravotními pojišťovnami způsob financování růstu platů ve všech nemocnicích. Od července mají sestry mít víc o 15 procent, zhruba o 2 500 korun. Ze srpnového průzkumu České asociace sester ale vyplynulo, že víc dostala jen třetina sester, hlavně ve státních nemocnicích. „Navržený systém je zcela transparentní a pro všechna lůžková zařízení naprosto stejný,“ zdůraznil Sršeň. Pojišťovny posílají peníze nemocnicím podle počtu sester v daném zařízení, zohledňují i jejich pracovní pozici. Pojišťovny na to uvolnily 1,2 miliardy korun.

Regulační poplatky se budou proplácet dál, i když nejsou peníze

Podle ministerstva si s tím manažeři musejí poradit, pokud považují zachování kvalitní péče pro občany kraje za důležité. „Pokud nyní tvrdí, že na navýšení nemají finanční prostředky, je potřeba se ptát, kam v krajích mizejí peníze, o které stouply platby pojišťoven a byly určeny na zvýšení mezd,“ uvedl mluvčí.

RAK dnes jednala také o úhradách regulačních poplatků ve zdravotnictví, které kraje ve svých nemocnicích a lékárnách občanům proplácejí. Nedošla ale ke konkrétnímu závěru. Podle Haška i nadále platí, že kraje budou svůj postup koordinovat. Přestože mají ve svých příjmech propady a příští rok může být údajně ještě horší, na proplácení poplatků zdroje budou. „Poplatky budeme proplácet, protože jsme to lidem před volbami slíbili,“ dodal.

  • Zdravotní sestra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1060/105967.jpg
  • Kraj hradí regulační poplatky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/736/73575.jpg