Návrh na zrušení Dělnické strany je téměř tisícistranný

Praha - Druhý vládní návrh na zrušení Dělnické strany obsahuje téměř tisíc stran důkazů. Ty nejdůležitější ukazují, že strana je napojená na neonacistická hnutí. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny s odkazem na kompletní text návrhu se všemi důkazy, se kterým se měly možnost seznámit. Nejrozsáhlejší jsou desítky stránek vytištěných z internetu nebo stranických časopisů. Vláda v nich upozorňuje na články publikované na webu strany nebo psané jejími členy, které mají rasistický podtext nebo obsahují skrytý obdiv k nacistickému Německu.

Návrh vypočítává za poslední tři roky celkem 32 akcí, kterých se kromě členů DS účastnili i lidé z neonacistické scény. Dokládají je policejní záznamy, které jsou zásadní částí spisu. Soud má k dispozici celou složku s policejními profily řady členů DS. Kromě fotografie je v nich popsáno, co který člen dělá, jakých akcí se účastnil a s jakými hnutími sympatizuje.

Soud bude navíc vyslýchat tři policisty, kteří se extremismem zabývají. Materiál podle listu poukazuje například na to, že DS použila v dubnu letošního roku symboliku odkazující k Adolfu Hitlerovi, když prezentovala pochod takzvaných Ochranných sborů DS Krupkou do Teplic jako „Den 18 je tady“. „Přičemž číslice 18 je považována za označení iniciál Adolfa Hitlera,“ upozornila vláda. Pomocí podobných rozborů chce doložit, že DS ohrožuje demokracii a chce omezovat práva jiných lidí.

To se kabinet snaží prokázat i podrobným rozborem stanov a programu strany. Cituje její nejrůznější požadavky, které jsou v rozporu se základními principy demokratického státu. „Požadujeme zavedení určování národnosti obyvatel republiky a jejího potvrzení do rodných listů, rovněž i občanského průkazu,“ zní jeden z nich. Předseda DS Tomáš Vandas se rozsáhlosti spisu neobává. „Pro nás bude totiž jakýkoliv verdikt vítězný,“ řekl listu s tím, že pokud soud DS zakáže, založí si stejně novou stranu. Advokát Tomáš Sokol, který vládu zastupuje, je přesvědčen, že návrh může být úspěšný.

Vláda navrhla zrušení Dělnické strany už jednou. Nejvyšší správní soud jí ale nevyhověl. Návrh podle soudu neobsahoval dostatek argumentů pro tak závažný zásah, jako je zrušení strany. Návrh, který poslal Dělnické straně soud k vyjádření a případnému doplnění důkazního materiálu, si zástupci strany vyzvedli ve čtvrtek. Jednání soudu začne po 15. listopadu, dokdy se musí DS k návrhu vyjádřit.

Dělnická strana
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK