Komunisté chtějí zdanění poslaneckých náhrad, chystají novelu zákona

Praha - KSČM trvá na zdanění poslaneckých náhrad, chystá proto příslušnou novelu zákona o platech ústavních činitelů. Poslanci si chtěli nechat zdanit náhrady, které dostávají například za dopravu, reprezentaci či pronájem kanceláří, současně souhlasili se snížením svých platů o čtyři procenta. Senát jim ale zákon v pondělí vrátil s tím, že navrhuje zdanění náhrad zrušit. Tvrdí totiž, že ačkoliv úsporný balíček obsahuje zdanění náhrad, tak zákon o platech navrhuje jejich daňové osvobození, což by v praxi činilo obtíže.

Podle poslankyně KSČM Miloslavy Vostré jde o legislativní paskvil, protože návrh na zdanění svých náhrad poslanci nepromítli do všech zákonů, které s tím souvisí. Poslankyně připomněla, že Petr Braný (KSČM) ve sněmovně navrhl dát normy do souladu, sněmovna pozměňovací návrh ale nepřijala. „Hlasovali pro něj pouze komunističtí poslanci a pár zástupců z jiných stran. Můžeme se jen dohadovat, proč tomu tak bylo. Buď byla příčinou nízká právní erudice poslanců ostatních politických stran, nebo, i když nevím, zda si vůbec mohu dovolit tuto spekulaci vyslovit, to byl záměr zdanění pohřbít,“ uvedla Vostrá.   

Senát podle ní mohl záležitost napravit, ale neudělal to. „Původní smysl zdanění náhrad ústavních činitelů jako výraz určité solidarity s občany byl tímto de facto zamítnut,“ dodala Vostrá. Sněmovna by měla vrácený zákon projednat na nejbližší schůzi, která začne 20. října. Pokud by poslanci schválili čtyřprocentní snížení platů všem ústavním činitelům, měl by stát příští rok ušetřit 126,7 milionu korun. Snížení se týká 4800 lidí.

Tisková konference KSČM (zdroj: ČT24)