O mandátu vlády jednala nakonec politická pravice, Paroubek nepřišel

Praha – Občanští demokraté, TOP 09 a lidovci si na dnešní schůzce, kterou svolal předseda ODS Mirek Topolánek, ujasnili společné priority pro jednání o mandátu úřednické vlády Jana Fischera. Těmi jsou přijetí občanského zákoníku a boj proti korupci. Další v řadě roztržek mezi ČSSD a ODS přitom vyvolala nepřítomnost Jiřího Paroubka na tomto jednání. Ten také dnes v České televizi řekl, že chce, aby o prodloužení mandátu současného kabinetu jednaly jen strany, které stojí i za jejím vznikem, tedy ODS, ČSSD a zelení.

„Řekl jsem panu Fischerovi, že další jednání o budoucnosti jeho vlády si představuji ve formátu, na kterém vláda vznikla: sociální demokraté, ODS a Strana zelených,“ řekl v Událostech, komentářích Jiří Paroubek.

Vládě mandát vyprší o tomto víkendu, kdy měly původně proběhnout předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Právě těmi byla působnost kabinetu limitována. O následném působení Fischerovy vlády budou strany jednat v pátek, vedle ODS, ČSSD a SZ se schůzky s premiérem Fischerem zúčastní i zástupci KDU-ČSL, TOP 09 a Olga Zubová za Demokratickou stranu zelených.

Mezi priority patří boj proti korupci či Lisabon

Podle Topolánka budou politické strany své zájmy prosazovat samostatně. Schwarzenberg přidal k prioritám co nejrychlejší ratifikaci Lisabonské smlouvy. „Bylo by pro Českou republiku prospěšné, aby bezprostředně po rozhodnutí Ústavního soudu pan prezident konal,“ zdůraznil exministr zahraničí. Česká politická scéna nemá podle Schwarzenberga jinou možnost, než se postavit za Fischerův kabinet. „Je nutné vládu podpořit, je to jediná, kterou máme,“ uvedl. 

Svoboda se zmínil o nutnosti boje proti hazardu a o prosazení občanského zákoníku. Vláda je prý lidovcům obecně sympatická a lidovci nevolají po tom, aby kabinet požádal sněmovnu o důvěru.

Paroubek: Tryznu za Topolánkovu koalici nepovažuji za nutnou

Jiří Paroubek o své neúčasti na schůzce:

Nepovažoval jsem za nutné jít na schůzku, kde jsem předvoláván k tryzně za bývalou koalici Mirka Topolánka. O schůzce jsem se dozvěděl ze sdělovacích prostředků a nevím, o čem bychom se tam bavili.

Dnešní schůzku svolal předseda občanských demokratů koncem minulého týdne a chtěl na ní zástupce všech parlamentních stran kromě komunistů. Jenže pak už dostával jen sérii omluvenek, Jiří Paroubek svou účast odřekl kvůli tomu, že na schůzce měla být zastoupena i strana TOP 09, která se ale do současné sněmovny nedostala ve volebním boji.

Předseda ČSSD se podle svých slov schůzky nezúčastnil proto, že nebylo o čem jednat. „Myslím si, že bude vhodné počkat na to, až bude mít vláda budoucí vládní prohlášení, resp. dodatek k platnému vládnímu prohlášení,“ řekl Paroubek. Po něm se omluvil i premiér Jan Fischer, bez Jiřího Paroubka prý totiž schůzka nemůže přinést výsledky. Dnes pak odmítl pozvání i předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24